De zoveelste donderslag bij heldere hemel

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 12:03

Het lijkt alsof slecht nieuws leuk vindt om me achter te volgen. Wat ik vooral erg vind, is dat daar veel ‘leugens’ en onredelijkheden achter schuilen. Zonder dat ik erbij stilstond had ik een paar dagen van tevoren over dit slechte nieuws gedroomd. En het is uitgekomen. 

Jammer dat ik me niet meer kan herinneren wat de inhoud precies is van mijn droom. Misschien kan ik dan wat extra informatie daaruit halen. Na wat nachten slecht te hebben geslapen, schieten er aantal nieuwe inzichten binnen. Het slechte nieuws moet uiteindelijk ten goede komen van mijn persoonlijke geluk. Relaties die gebaseerd zijn op eenrichtingsverkeer zijn gedoemd te mislukken. Ik moet niet weer het lijdende voorwerp worden van andermans levenslessen.

Het nieuws wordt gebracht door mensen en is gevormd door subjectieve meningen. Als de angst of het wantrouwen in het spel komt, gedragen mensen zich instinctief als dieren. Vaak staan ze daar niet bij stil. Het is veel makkelijker te zeggen dat het aan een andere ligt zodat eigen kijk op zaken gerechtvaardigd kan worden. Het grappige is dat er gedacht wordt dat de anderen de ‘streken’ niet zien of niet door hebben. We kijken met z'n allen aan de zijlijn naar het opgevoerde ‘toneelstuk’; naar de acties die precies het vertrouwen schaden onder mensen. Gevolgen van iedere verkeerde uitspraak of beslissing wordt vanzelf zwaar zichtbaar en voelbaar. De problemen worden steeds meer diepgeworteld. Zij zien niet wat ze zelf continu aan het doen zijn, terwijl alle anderen alles zien, voelen en ondergaan. Uiteraard kunnen we nooit iets weten of zien, wat buiten ons beperkte vermogen ligt.

Ik vraag me vaker af waarom sommigen een totaal ander beeld hebben over zichzelf dan de werkelijkheid. Parallel daaraan hebben ze ook een verkeerd beeld over de anderen, anders dan de werkelijkheid. In Nederland hebben we het geluk dat heel veel mensen dat ene beeld delen. Daarom kunnen we met veel gelijkgestemden op een bepaalde manier onze stempel drukken.  Ik heb ooit gelezen: Wanneer we een ongezonde relatie gehad hebben met onze ouders, dan hebben wij gauw een bepaalde bril op, bijvoorbeeld: een andere persoon is belerend, of inspirerend. Het oordeel bepaalt ook gelijk of een persoon de potentie heeft om het maximale uit te halen in het leven. Als we onszelf niet eens kennen of begrijpen, dan wordt het lastig om de anderen te zien of goed te behandelen. En wanneer we elkaar niet begrijpen, hoe kan een relatie opgebouwd worden?

Aantal dagen geleden kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat ik altijd vanuit mezelf denk. Die persoon projecteert waarschijnlijk haar eigen beperking of  ‘verbeterpunt’ op mij. Tegelijkertijd betekent dit ook dat de ‘spiegel’ van mij gewerkt heeft. Zoals altijd ben ik effectief geweest en heb de nodige versneld. Natuurlijk beredeneer ik vanuit mezelf. Wie niet? De breedte en de diepte van het referentiekader die een persoon heeft, maakt het verschil. Over onderwerpen waar ik nog weinig bekend mee ben, luister ik natuurlijk goed naar de anderen. Daar sta ik trouwens bekend om. Met mijn mensenkennis weet ik wie ik moet hebben voor meer of diepgaandere kennis. Dergelijke 'feedback' heeft niemand wat aan. Daarmee wordt helaas wel het zelfbeeld van velen, die met het hart wijd openstaan, beschadigd. Als ik terugdenk, heb ik al wat subtiele waarschuwingen gekregen over de onbetrouwbare situaties. Gevoelsmensen voelen elkaar aan en proberen elkaar te beschermen.

Gelukkig staan mijn familie en vrienden klaar wanneer ik met slecht nieuws te maken krijg. Ze zijn net als ik: authentieke mensen. Wij verschillen allemaal erg van elkaar. Daarom krijg ik adviezen, troostende en aanmoedigende woorden in alle soorten en maten. Ondanks de verschillen kunnen wij elkaar onvoorwaardelijk accepteren. De decennia durende relaties zijn de bewijzen. Wij wisselen wat uit via de 'app'. Sommigen bieden een gesprek aan als ik daar behoefte aan heb. Hun betrokkenheid is wat het verschil maakt. Na de meesten gesproken te hebben, is het weer tijd om terug naar mijn ratio te gaan. Hoe graag de anderen ook ons verdriet willen delen, moeten wij het uiteindelijk zelf verwerken. Anderen kunnen onze pijn, ons verdriet of onze negatieve gedachten niet wegnemen. Als zij niet goed kunnen relativeren, dragen ze ook nog de extra last mee. Iedereen heeft het druk en zit met de nodige uitdagingen in het leven. Daarnaast ben ik zelf slecht in het schuld geven aan de ‘veroorzakers’. Anders kunnen diegene die het luisterende oor bieden, wel aanhoren wat mij wel of niet is aangedaan. En als ik wil huilen kan ik dat ook. Daar heb ik geen gezelschap voor nodig. Bovendien, wanneer ik aan een paar inspirerende personen denk in mijn directe kringen - hoe ze omgaan met de narigheid waar ze midden in zitten - dan krijg ik weer moed om de tegenslag recht in het oog te kijken.

Ineens popt het idee bij mij op om de ChatGPT even te testen. Ik hoorde al verhalen dat veel mensen daar hun vriendschap zoeken. Ik type een zin in zoals hoe ik ook zou beginnen met mijn vrienden. Een lange lap tekst krijg ik te lezen. Toen ga ik nog meer mijn verhaal uitdiepen met het benoemen van mijn gevoelens. Het programma geeft een overvloed aan tips en informatie. Maar ik heb niet het gevoel dat die mij begrijpt. Als ik iets herhaal dan gaat die op een andere manier verwoorden zonder dat de boodschap overkomt bij mij. Ik voel hem of haar niet. Wat is een advies of stuk informatie zonder emotionele betrokkenheid? Op een gegeven moment ben ik gestopt met het chatten. De uitwisseling voedt de leegte alleen maar. Het doet me weinig. Ik krijg niet de behoefte om nog meer gesprekken met de ChatBot aan te gaan.  Woorden zijn vanzelfsprekend niet het enige middel om steun te kunnen laten zien. In mijn jongere jaren had ik een keer intens liefdesverdriet en moest non-stop huilen. Twee vriendinnen zaten naast me en huilden zonder iets te zeggen, gewoon mee. Met mijn nicht gingen wij altijd uit volle borst zingen tot diep in de nacht in de karaoke, wanneer wij weer eens keer verdriet of tegenslag hadden.

Bij elk natuurverschijnsel zoals een donderslag bij heldere hemel, vindt een ‘natuurlijke selectie’ plaats. Alles wat negatief is, of niet bij je energie vibratie hoort, wordt daarmee uit het leven verbant. Het slechte nieuws gaat eigenlijk gepaard met de boodschap: je hebt je beproeving doorstaan en mag naar een 'niveau'  hoger. Ik blijf gewoon hoe ik zelf ben, en hoe ik als persoon wil zijn; want:

 “Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: only love can do that.” - Martin Luther King Jr.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.