Blogs - Op les


Vertrouwensrelaties in Diplomatie

In al die jaren in Nederland heb ik gemerkt dat sommige woorden heel anders geïnterpreteerd en toegepast worden in de praktijk dan de betekenis die ze eigenlijk hebben. Het woord 'diplomatiek' is daar een voorbeeld van.

Lees meer »

Diversiteit en Inclusie blijven slogans

Ik heb gemerkt dat het tv-programma Vandaag Inside regelmatig ongepaste opmerkingen of grappen bevat. Onlangs werd er bijvoorbeeld een opmerking gemaakt over een kamerlid van Ethiopische afkomst, dat opgroeide in een Friese woonplaats, waarbij werd gesteld dat hij niet namens Friezen kon spreken. De presentator zei dat hij de consequenties daarvan aanvaardde. Dit begrijp ik niet. Hoe gaat hij verantwoordelijkheid nemen voor de negatieve invloed op de meningen van miljoenen Nederlandse kijkers, en daarmee de vorming van de publieke opinie en ontwikkeling in de samenleving?

Lees meer »

Vertrouw op je gevoel, maar niet teveel

In mijn blogs doe ik af en toe uitspraken op basis van mijn 'gevoel'. Ik wil echter een 'disclaimer' toevoegen: veel mensen zijn mogelijk nog niet zo ver gevorderd dat ze volledig kunnen vertrouwen op hun gevoel of intuïtie. Zoals mijn volgers gewend zijn, bedoel ik met mannen personen die overwegend masculiene eigenschappen vertonen, terwijl vrouwen personen zijn die meer feminiene eigenschappen bezitten.

Lees meer »

Tijd om te filosoferen

Op dit moment volg ik een boeiende online "cursus", waarin onder andere filosofen van over de hele wereld worden behandeld. Het thema filosofie is eigenlijk iets waarin ik me nooit echt verdiept heb, in tegenstelling tot wat velen van jullie wellicht denken. Ik ben echter opgegroeid in een cultuur waarin veel waarden zijn ontleend aan zowel religie als filosofie. Deze factoren hebben mede de normen en waarden van mijn opvoeding en omgeving beïnvloed.

Lees meer »

Banen liggen voor het oprapen voor multi-talenten

Een van mijn favoriete bezigheden wanneer ik naar het buitenland ga, is het ontdekken van massage adressen. Er zijn namelijk relatief weinig goede masseurs in Nederland. En die zijn vaak ook duur. Nederland heeft mij doen inzien dat het bezitten van een diploma niets zegt over de kwaliteit van dienstverlening.

Lees meer »

Met de hand schrijven is nodig voor een evenwichtige ontwikkeling

Ik zag een vacature voorbijkomen over de werving van een persoon voor handschriftenontwikkeling bij een pabo-opleiding (hbo-opleiding leraar basisonderwijs). Toen dacht ik van: natuurlijk. Het handschrift is eigenlijk een ontzettend belangrijk aspect in het ontwikkelen van een mens. Toch laten wij dat links liggen vanwege het overheersende bestaan van computertechnologie. De jonge generaties zijn opgegroeid met tikken en op knopjes drukken. Door het oplopen van een bepaalde ontwikkelingsachterstand kunnen ze hun talenten niet maximaal tot uiting laten komen.

Lees meer »