Banen liggen voor het oprapen voor multi-talenten

Gepubliceerd op 21 mei 2023 om 13:38

Een van mijn favoriete bezigheden wanneer ik naar het buitenland ga, is het ontdekken van massage adressen. Er zijn namelijk relatief weinig goede masseurs in Nederland. En die zijn vaak ook duur. Nederland heeft mij doen inzien dat het bezitten van een diploma niets zegt over de kwaliteit van dienstverlening.

Vanwege mijn achtergrond ben ik van jongst af bekend met ‘massages’. Toen ik zelfstandig inkomen begon te krijgen, ging ik vaak naar verschillende thermen met spa en boekte een massage erbij. Het was iedere keer een teleurstellende ervaring. Die Hollandse dames met schooldiploma weten niet wat masseren is. De prijs die gevraagd wordt is ook niet bepaald goedkoop. Vanaf toen heb ik een sport van gemaakt om me in het buitenland te laten masseren, iedere keer wanneer ik op vakantie ben. De massagebehandeling in andere delen van Europa is kwalitatief beter ondanks die op hetzelfde prijsniveau zit als dat van Nederland.

Voor de meest voordelige en kwalitatief goede massages moet je in Azië zijn. Van oudsher is daar al bekend dat massage een ‘genezende’ werking heeft. Een keer was ik in Bangkok. Door de hitte en veel lopen was ik min of meer uitgeput. Toen ik op de markt liep, zag ik een kraampje met voetreflexmassage behandeling. Ze vroegen er weinig geld voor. Natuurlijk ging ik die gelijk uitproberen. Ook wilde ik gebruik maken van de gelegenheid om even te zitten en te rusten. Ik wist niet hoe die Thaise man gedaan had. Na één uur behandeling voelde ik me als ‘herboren’. Daarna kon ik weer uren lopen zonder enige vermoeidheid. Zo heb ik diverse massages ondergaan, overal op de wereld.

Gezien ik zelf van de massage houd, heb ik ook geprobeerd uit te vinden wat de magie is van het vak. Zo heb ik boeken gelezen over de massagetechnieken. Ook heb ik onder meer een cursus gevolgd voor Thaise voetmassage, en lichaamsmassage. Oefenen is het toverwoord voor het vak masseren. Verder helpt het als je krachtige handen en vingers hebt. Volgens aantal ‘proefkonijnen’ die amateuristische behandeling van mij gehad heeft, kan ik al best goed masseren. De kneepjes van het vak leer ik uiteraard ook door zelf vaak gemasseerd te worden.

Hollanders zetten weinig kracht in tijdens massage. Ik weet niet wat daarvoor de reden is, of wat ze precies op school hebben geleerd. Er zitten volgens mij toch nog veel gradaties in tussen ‘niets voelen’ en ‘pijn voelen’. Van veel mensen heb ik gehoord dat ze het niet ineens fijn vinden om het lichaam of de voeten van een vreemde aan te raken, of überhaupt zelf aangeraakt te worden. Bij het masseren komt het gevoel erbij kijken. Het kunnen voelen van zowel het lichaam van een andere als je eigen kracht zijn cruciaal van belang. Ik heb een vriendin die precies kan voelen waar de ‘stijve’ of ‘pijn’ plekken zitten in het lichaam van de mensen. Helaas kan zij in Nederland geen massagediploma halen omdat zij heel slecht is in theorie, of leren uit boeken. Daardoor kan ze het papiertje voor anatomie niet halen. Terwijl zij echt één van de betere en effectievere masseuses is in Nederland. Wat zegt een diploma als een massage geen ‘genezende’ werking heeft? Welcome to the Netherlands.

De meeste masseurs buiten Nederland hebben geen diploma. De technieken worden vaak geleerd van een andere ervarende masseur. Als ik een massage onderga, voel ik gelijk of die persoon de massage doet voor geld of vanuit het gevoel met persoonlijke aandacht. Wanneer je voelt dat de masseur op, en niet langs je botten zit te drukken, praat tijdens de behandeling, of juist weinig tot niets bij jou teweegbrengt, dan weet je gauw hoe laat het is. Je kan gelijk merken wanneer iemand zijn of haar vak niet goed kent. In Nederland kijkt men graag naar de papieren. In salons waar niet met diploma’s gewerkt wordt, tellen de vaardigheden. Hoe tevredener je klant is de eerste keer, hoe vaker die terugkomt voor jou. Want de klant mag zelf de masseur uitkiezen binnen een salon. Slechts tevredene klanten brengen uit zichzelf inkomen in je la.

Toen ik de ‘sabbatical’ had in VS, had ik ook de massagesalons uitgeprobeerd daar. Van een luxe salon in Florida tot een goedkope Koreaanse massagesalon (met misschien een ‘happy ending’ voor mannen) in New York. In die luxe salons werken er meestal ‘blanke’ vrouwen. De masseuses zien er netjes uit met een uniform. Ze doen vriendelijk. Die salons ruiken lekker. Alles ziet er tiptop uit. Daar zit natuurlijk een prijskaartje aan vast. De massagebehandeling zelf is niets. Blijkbaar is de verpakking of de buitenkant, belangrijker dan de behandeling zelf. Daarentegen is de kwaliteit van een massagebehandeling bij een salon zonder enige sfeer aanmerkelijk beter. In mijn ogen is een behandeling goed wanneer je opvallend beter voelt daarna.

Mijn Vietnamese tantes in New York hebben allemaal een schoonheidssalon met verschillende behandelingen, ook de massages. De medewerkers daar weten dat ik geïnteresseerd ben in massagebehandeling en delen graag hun ervaring met mij. Om veel fooi te krijgen, ligt hun focus natuurlijk op: hoe zorg ik ervoor dat de klant zich direct beter gaat voelen na de behandeling? Van hen krijg ik ook de ‘quick-fix’ te horen: als je op daar en daar drukt, kneedt of wrijft, dan krijgen de meeste klanten wel een goed of lekker gevoel. Wanneer je vermoeide arm of hand hebt na aantal behandelingen, dan ga je je kracht ergens anders vandaan halen. Bijvoorbeeld je ellenboog of je eigen lichaamsgewicht. De vrouw die dat zegt is klein van stuk. Het is natuurlijk minder een probleem als zij op de rug van een klant gaat staan. Van al hun praktijkervaring heb ik veel opgestoken. Ik denk dat ik zo als een masseuse aan de slag kan, als ik daarmee geld wil verdienen.

Bij dienstverlening draait alles uiteindelijk om dat je de klant een positieve beleving of goed gevoel kan bezorgen, ook wanneer je zelf moe of geen zin in hebt. Dat bepaald gevoel moet als authentiek ervaren worden door de klant. Vanuit de kant van masseur kun je niet manipuleren met woorden, of ‘faken’.  Dat verbaal manipuleren is eventueel mogelijk bij klanten die nooit geleerd hebben om te voelen. Die mensen zullen ook geen intrinsieke behoefte hebben om zich te laten masseren. Het feit dat ze het verschil tussen (lichamelijk) goed of slecht voelen niet eens uit elkaar kunnen halen. De bezoekers van dure salons behoren eerder tot die groep. Voor hen is een salonbezoek waarschijnlijk een prestigekwestie die bij een bepaalde luxe levensstijl hoort.

De laatste jaren zijn er ontzettend veel Aziatische massagesalons uit de grond gestampt in Nederland. In het begin zijn de prijzen nog schappelijk, maar die beginnen ook steeds duurder te worden. Als wij over de prijs-kwaliteit verhouding moeten hebben, dan hebben de Aziatische masseurs nog steeds mijn voorkeur. Laatst heb ik nog een Spaanse masseuse uitgeprobeerd. Zij is ook erg goed. Gezien ze tijdens de massage ook gelijk aan energiewerk doet, krijg ik daarna een beetje duizelig gevoel. Zij probeert mij wijs te maken dat ik niet geschikt ben voor massagebehandeling. In tegendeel, zij is diegene die niet weet hoe te masseren zonder 'energieoverdracht'.

Stel dat mijn kantoorbaan straks door de komst van kunstmatige intelligentie overbodig wordt, heb ik zeker nog andere beroepen achter de hand, waar ik mijn brood mee kan verdienen. De kunstmatige intelligentie kan (nog) niet alle beroepen vervangen; bijvoorbeeld die van een 'echte' bekwame masseur. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.