We zitten telkens verwikkeld in een driehoeksverhouding

Gepubliceerd op 3 juli 2022 om 19:09

Nederland is een feminien land dat telkens in een driehoeksverhouding verzeild raakt. Onze landoppervlakte maakt onder andere dat we toch de landen zoals Duitsland en Frankrijk moeten volgen binnen Europa. Onze economische positie en nu ook vanwege onze lang zittende premier maakt dat we af en toe ook onze masculiene kant mogen laten zien. We kunnen de leidende rol pakken en gerespecteerd worden.

Op het wereldtoneel kunnen wij niet afkomen van ons feminiene lot. Als een relatief klein land hebben wij Europa nodig om onze stem te laten horen. Onze feminiene kwaliteiten komen echter goed van pas. Het is voor onze premier geen grote uitdaging om de verbindende rol te spelen binnen Europa gezien zijn ervarenheid in het leiden van verschillende coalitiepartijen. Als een man beschikt hij natuurlijk ook over de masculiene kwaliteiten. Onder andere door onze welvaart en economie zijn wij een onmisbare gesprekspartner geworden voor veel landen. Waarschijnlijk raken wij daardoor gemakkelijk verzeild in een driehoeksverhouding.

Laten wij kijken naar de verhouding tussen Europa, China en Amerika. Amerika kan mijn favoriete land zijn omdat veel van mijn familie daar wonen. Jammer genoeg proef ik te veel hypocrisie daar. Amerika laat altijd de mooiere kant van zichzelf zien. In het algemeen staat Amerika bekend om zijn masculiene cultuur. Voor die masculiniteit is Nederland, en ook Europa altijd al gevoelig geweest. Hier geldt waarschijnlijk de uitspraak: ‘opposites attract’.  Andersom vindt Amerika in Europa ook een geweldige partner. ‘Hij’ neemt ‘haar’ graag mee in de vijandige houding ten opzichte van China. Amerika vond China ook aantrekkelijk toen het land zich liet gebruiken voor lage productiekosten. Dat land hielp ‘hem’ immers nog rijker en machtiger te worden. Welke man wil geen vrouwen om zich heen hebben die hem machtig en gerespecteerd doen voelen?  Totdat China in staat is, en voor een gelijkwaardige positie wil gaan. Het is dat land gelukt te emanciperen en een plek te verwerven op het wereldtoneel.  Dat wil Amerika helemaal niet zien. ‘Hij’ wil enkel vrouwen die volgen.

Europa wordt de laatste tijd ook steeds onafhankelijker in haar mening. Dat merkt Amerika natuurlijk ook. ‘Hij’ probeert Europa in te palmen met ‘zijn’ militaire macht, gezien de kwetsbare positie waar Europa nu in zit. Deze kans moet Amerika wel pakken. Want het is zowat de enige wat ‘hij’ extra te bieden heeft. Door achter Europa te staan kan Amerika gezag uitoefenen via de NAVO. Daar is bijna de enige plek waar Amerika nog invloed kan hebben op de wereldpolitiek. Daar kan Amerika Europa eventueel nog bijsturen. 

Waarom wordt er bij NAVO steeds China erbij gehaald als potentieel gevaar naast Rusland? Omdat Amerika China zelf als bedreiging ziet. China danst namelijk niet meer naar ‘zijn’ pijpen. Waarom Amerika het Midden-Oosten en Arabische landen nooit erbij haalt? Vanwege de belangen in oliehandel. Daarnaast denkt Amerika dat ‘hij’ die landen nog steeds onder controle heeft.  In die landen woekert een ander gevaar dan economische strijd.  Die landen zouden geen probleem voor Amerika kunnen vormen omdat ‘hij’ het gevaar daar het tegenwicht kan bieden, met zijn militaire macht. Die landen zijn immers ook masculien. Man kent man. Iets wat niet met militaire macht kan aanpakken, weet Amerika echter geen raad mee. Anders dan bijvoorbeeld bij het Midden-Oosten, is het uitdagen van China tot het voeren van oorlog een onmogelijke missie. Daarom heeft Amerika geen excuses om op het slagveld ‘zijn’ tanden te laten zien. ‘Hij’ probeert zijn tactiek te veranderen en Europa bij zijn strijd te betrekken. Iedereen die een beetje emotionele intelligentie heeft, weet wat vooral niet te doen om oorlog uit te lokken of te voeden. Iedereen die waarde hecht aan mensenlevens - leven van de gewone burgers - zou nooit het inzetten van militaire macht als oplossingsmiddel zien. We moeten vooral niet vergeten: militairen zijn ook mensen van vlees en bloed. 

Nederland is al heel lang gek op Amerika. ‘Zij’ is min of meer verblind door de liefde. Het zit zo diep dat de Nederlandse media nooit iets uitzendt over hoe Zuid-Amerikanen, immigranten, gevangenen of ‘Native American’ behandeld zijn in Noord-Amerika. Op het gebied van mensenrechten doet Amerika echt niet veel beter. Waarom wordt er wel over de oeigoeren in China gepraat en niet over de onderdrukte groepen in Noord-Amerika? Is hier sprake van een liefdesverhouding tussen een man met narcistische trekken, en een vrouw die bang is zich te distantiëren van de macht, die de man over haar heeft? Heeft Europa of Nederland, Amerika nodig om zich goed te voelen?

Gezien bovenstaande gedraagt Amerika zich niet anders dan de masculiene Rusland. Niet voor niets heeft Amerika zich ontwikkeld tot de militaire wereldmacht. Gezien die ambitie is ‘hij’ bereid letterlijk over lijken te gaan om machtig te blijven. Er wordt alleen slimmer gespeeld: Amerika positioneert zich als een redder en maakt andere landen afhankelijk van ‘hem’. Rusland is daarentegen een masculien land dat recht toe recht aan is. Omdat Oekraïne ook een masculien land is maar zich graag als een vrouw gedraagt, komt dit de relatie tussen hen niet ten goede.

Soms vind ik West-Europa best naïef. Zij laat zich bespelen door Oost-Europa en Amerika zonder dat ze zich beseft. Zelensky die zogenaamd voor democratie en Europa vecht.  Amerika die zogenaamd voor westerse democratie opkomt. In hun land is allesbehalve democratisch. Kijk maar naar Oekraïne. De meeste Oekraïners hebben niet om een oorlog gevraagd. Misschien denken ze: ‘Laat de oorlog maar staken en geef over. Dan heb ik nu mijn huis, mijn familie en mijn leven terug.’ Het zijn de machthebbers (ook de andere regeringsleiders) die de oorlog voeden en die graag voort laten zetten. De machthebbers kunnen Poetin nu ook niet meer kwalijk nemen. Achteraf gezien zijn ze niet anders dan Poetin. Hun argumenten zijn alleen mooier verpakt, hun bijdrage is indirecter. Die maken de handen niet minder vuil en bebloed. 

In deze moderne tijdperk is het voeren van een oorlog niet noodzakelijk voor democratie en vrijheid; zolang men niet onbewust de stap gezet heeft om de oorlog te voeden. Ik geloof niet dat het Westen of Oekraïne zelf helemaal heilig is geweest in het verleden ten opzichte van Rusland. Ik geloof ook niet dat Rusland helemaal uit het niets met de aanval is begonnen. Wat daadwerkelijk tussen Oekraïne en Rusland onderling is gebeurd vóór de oorlog, zullen we nooit te weten komen. Misschien heeft Oekraïne eerst wel de bloed onder de nagel vandaan gehaald bij Rusland. Een ding weet ik zeker: Oekraïne is diegene die ‘sneaky’ kan doen. ‘Hij’ laat graag de feminiene kant zien. Wij kunnen die eigenschappen afleiden van het feit hoe Zelensky steeds beroep doet op de emotie van het westen, maar ook hoe de oorlog gevoerd is door hen in het begin; geheel psychologisch. Ook speelt Oekraïne graag de rol van hulpbehoevende, om het redderssyndroom bij de andere regeringsleiders aan te wakkeren. Het viel toch op dat Zelensky onze premier probeerde te bewerken? Zowel het Westen als Rusland worden steeds uitgedaagd om hun eigen grenzen te verleggen. Ze worden beide in een bepaalde positie geplaatst waardoor ze geen andere keuze hebben dan te doen wat ze aan het doen zijn. Zulke dynamiek is vergelijkbaar met een vrouw die, twee mannen die haar leuk vinden, tegen elkaar probeert uit te spelen. Een man verovert graag op agressieve manier en een andere vecht om de vrouw te beschermen. Uiteindelijk worden beide mannen als slechterik gezien. Want met elkaar aan de vuist gaan is niet de manier om problemen op te lossen. De vrouw voelt zich daardoor wel ineens belangrijk en begeerd. Zij weet dat haar charmeoffensief gewerkt heeft.  Ze heeft zelfvertrouwen gekregen en weet dat ze voortaan veel mag verwachten en eisen. Oekraïne – die zich als een vrouw voordoet - is niet zo onschuldig zoals hij het doet voorkomen.

Ik persoonlijk houd de relaties graag simpel. Ook ga ik voor de wereldvrede. Wat mij betreft kan NAVO over zoveel jaren opgedoekt worden. Europa moet gewoon de komende tijd gebruiken om zichzelf sterker te maken op militair gebied. Met onze eigen onafhankelijke en neutrale blik gaan wij in de wereld staan. Wij verbinden maar weten onszelf te beschermen tegen mogelijke gevaren. Oost-Europa moet zich met feiten bewijzen dat hij een gelijkwaardige plek verdient binnen de EU. Amerika en veel landen die te veel masculien van buiten- of binnenkant is, trekken alleen vijanden aan. Dat Amerika Europa gaat meetrekken in ‘zijn’ ondergang, moeten wij vooral zien te voorkomen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.