Mede door het Westen kunnen zij niet stoppen

Gepubliceerd op 6 maart 2022 om 14:42

Wat is het heerlijk weer te mogen gaan en staan waar ik wil zonder een mondkapje. Gisteren was ik even in het winkelcentrum en ging wat eten bij McDonald's. Normaal betaalde ik € 12 voor mijn bestelling. Het is nu € 15,00 geworden. Ik las in het nieuws dat de prijs van een patatje met 20% is gestegen. Het effect van de oorlog is nu al duidelijk merkbaar. Tijdje geleden was de kosten voor boodschappen al flink gestegen. Waar moet dit allemaal heen?

Het feit is ook: Nederland kan de vluchtelingenstroom niet aan. Wij hebben zelf al met teveel crisissen te kampen. Daarom moet gewoon een einde komen aan deze oorlog. Het Westen is echter de zaak aan het escaleren, in plaats van de-escaleren. Door de wijze waarop sancties opgelegd worden, zien wij weer dat samenwerking niet een sterk punt is van het Westen. Ook zijn we erg op acties gericht in plaats van eerst goed over na te denken. Hoe kun je nog onderhandelen als alle troeven al op tafel zijn gegooid? Natuurlijk moeten wij spierballen laten zien. Ik had niet gedacht dat alle westerse landen tegelijk hun sancties invoeren. Nu hebben we allerzwaarste sancties opgelegd en Rusland hard getroffen, en dan? De sancties zijn niet strategisch opgelegd daarom krijgt die niet het gewenste effect. In tussentijd moeten wij mee lijden onder de gevolgen daarvan. Die sancties maken de oorlog tussen Oekraïne en Rusland nog lastiger te stoppen. Er wordt olie op het vuur gegooid. Het is inderdaad zoals Poetin het zegt: Het lijkt wel een oorlogsverklaring van het Westen. Zoals ik altijd om me heen heb gezien: mensen zijn op een of andere manier blind voor de gevolgen van hun handeling. Het is zo ernstig geëscaleerd door de sancties van het Westen, dat een bemiddeling door derden nu ook niet meer gaat werken.

In Nederland zie ik hetzelfde fenomeen vaker terug. Als er over ‘praten’ en ‘onderhandelen’ wordt gesproken, dan is er sprake van ‘overtuigen’ en ‘doordrukken’. Alleen zien mensen dat zelf niet. Waarom hebben de ‘de-escalatie’ gesprekken door het Westen niet tot succes geleid? Wedden dat ze daar Poetin les zaten voor te lezen en hem vertelden wat hij niet moet doen? Wedden dat ze daar heel groot verhaal gingen uithangen over vrijheid en democratie? Wedden dat ze niet naar Poetin gevraagd hadden wat hij belangrijk vindt en waarom hij doet wat hij doet? En al die gesprekken in het Engels. Omdat het Westen te overtuigd is van hun eigen goede bedoelingen en gedachten, heeft zij de behoeften en wensen van Poetin verwaarloosd. Dit is dus de wortel van alle ellende. Mensen luisteren niet om te begrijpen maar om te reageren.

De geroepen slogan door onze premier is niet echt handig. Russische ambassade probeerde te de-escaleren voor Nederland en waarschuwde met goede bedoeling: hij probeerde zo om te buigen dat premier niet begreep wat er met die slogan bedoeld wordt. Die kreeg stank voor dank terug van een groep Nederlanders. Ik merk vaker dat veel Nederlanders een bepaalde antenne missen. Als we iets te horen krijgen wat ons niet bevalt, dan gaan we gelijk aanvallen of verdedigen. Hoe kan er überhaupt een band opgebouwd worden als we de intentie van andere mensen altijd negatief interpreteren? Ik vraag me af hoe onze diplomaten het doen in het buitenland.

Ik begrijp ook de uitspraak van veel mensen niet. Poetin is psychisch ziek of onberekenbaar? Poetin heeft maandenlang de militairen tentoongesteld zonder actie. Nu is er ook weer een hele stoet leger ergens dagenlang onderweg. Elke keer vertelt Poetin heel transparant wat zijn volgende stap is. Maar niemand is in staat die informatie op een correcte manier te interpreteren waardoor alles lijkt abrupt te gebeuren vanuit de Russische kant. Ik heb respect voor het geduld van Poetin. Als Poetin echt een ondoordachte dictator is hoeft hij niet steeds te vertellen en afwachten. Het Westen heeft er totaal geen oog voor de ruimte die hij open gelaten heeft. Dat Zelensky midden in de oorlog zit en vanwege zijn onervarenheid niet helder kan nadenken kan ik me nog voorstellen. Maar het Westen? Enige waar ik aan kan denken is dat het Westen de woorden van Rusland nooit serieus heeft genomen. Of zijn ze gewoon blind voor de signalen? Ze hebben alleen oog voor de acties en het doel van zichzelf, en niet voor wat nodig is gedurende het proces voor alle partijen. Poetin is zeker nog scherper dan Biden. Als Poetin Oekraïne echt wilt uitmoorden is hij meer dan in staat te doen met zijn sterke leger. Hij wilt zien dat er hem tegemoet gekomen wordt. Ik zag Poetin recentelijk met een tv toespraak. Er hing een rustige gloed om hem heen. Ik dacht bij mezelf: er zijn vast redenen waarom sommige landen toch machtig zijn geworden.

Wat kunnen Macron en Johnson nog doen na opleggen van zware sancties binnen een week? Ze moeten nu niet alleen met Poetin onderhandelen maar ook met Zelensky. Wat is belangrijker dan de oorlog te laten staken? Gezien de escalaties tot nu toe is er geen weg meer terug dan compromis te sluiten. Nu moet er een breekpunt komen anders is het tij niet meer te keren. De oorlog moet stoppen voor het gezamenlijke belang. Oekraïne kan onderhandelen door een of twee plaatsen af te staan aan Rusland (bijvoorbeeld waar de meeste Russen wonen) met voorwaarden en afspraken. Dit moet Zelensky willen doen. Het succes van onderhandeling staat of valt uiteraard weer met hoe gedurende het proces gehandeld wordt.

Zelensky kan en mag niet uit zichzelf de wil uitspreken om de oorlog te staken. Als hij dat doet betekent Oekraïne de strijd opgegeven heeft. Daar kan het Westen of in ieder geval Europa wel een handje bij helpen. Het is namelijk de wens van Oekraïne om bij EU te horen. Natuurlijk staat EU straks bij Oekraïne in het krijt vanwege haar opoffering voor Europa. Dit betekent echter niet dat EU een lidmaatschap moet toezeggen. EU kan Oekraïne wel bijvoorbeeld helpen met wederopbouw van het land en begeleiding bieden in hervorming. Als Zelensky zelf onderhandelt over het afstaan van een klein deel van zijn land, heeft hij nog zeggenschap over welk deel. Hij kan kiezen om minder belangrijke delen af te staan. Als hij tot het laatste moment vecht voor het land en verliest, dan moet hij het algehele verlies lijden. Oekraïne valt dan misschien onder Rusland. Of Rusland bepaalt hoeveel en wat zij wilt hebben.

Als Zelensky echt om zijn bevolking en land geeft moet het niet erg zijn om een gedeelte van Oekraïne af te staan met voorwaarden. Ik denk bijvoorbeeld aan dat de burgers binnen een bepaalde termijn keuze mogen maken waar ze gaan vestigen: binnen de afgestane gebieden of daar buiten. Zelensky mag ook afspraken maken zoals : Rusland laat Oekraïne met rust voor wederopbouw binnen een bepaalde termijn. Zelensky vraagt het Westen de sancties op de heffen als de Russische leger teruggetrokken is. Als Zelensky het grote deel van Oekraïne kan behouden is er nog kans om toe te treden tot EU later; daarbij komend voordeel: het is makkelijker om een kleiner land te hervormen. Indirect is de kans tot toetreding EU weer groter. Als Rusland het aanbod accepteert dan kan het Westen de sancties opheffen, wel stap voor stap. Rusland moet laten zien dat ze met de militaire acties staakt.

Door compromis te sluiten kan de wereldvrede even terugkeren. Alle partijen moeten vanaf nu paraat zijn voor de volgende mogelijke confrontaties. Poetin is al oud. Rusland kan een andere leider krijgen. Misschien kan een vertrouwensrelatie opnieuw gebouwd worden als het Westen geleerd heeft van hun eigen lessen. Door deze oorlog heeft Rusland zelf ook tijd nodig om bij te komen, zowel militair als economie. We hebben tijd om hard aan onszelf te werken. Er moet teveel gebeuren in Europa. Het bouwen aan een Europese defensie is maar één daarvan. Het is een opluchting voor de vluchtelingen als ze weer terug mogen keren naar hun eigen huis en haard. Dat geldt zeker ook voor Nederland.

Als een situatie of een persoon onvoorspelbaar lijkt, hoeft het niet te betekenen dat die persoon gek is. Het kan ook zijn dat we zelf over te weinig kennis beschikken of niet ‘open-minded’ zijn. Daarom wordt er weinig gezien of te weinig ervaring opgedaan om het juiste te kunnen doen op cruciale momenten. Enkel door de interpretatie van Nederlanders over Poetin’s gedrag begrijp ik waarom er kansarmen en discriminatie zijn in Nederland. Wij willen te graag zien dat de anderen abnormaal zijn en hen een stempel geven; om te rechtvaardigen dat wij zelf tot de normale categorie behoren.

Ik hoop dat Nederland en het Westen eindelijk inzien dat we echt te weinig begrijpen van andere mensen. Ook staan we te ver van de rest van de wereld. Relatie kun je alleen bouwen met begrip. Macht creëert afstand en escaleert.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.