Zelensky en Poetin leren ons wat leiderschap is

Gepubliceerd op 3 maart 2022 om 16:26

Eigenlijk ben ik van plan om even de gedachten over oorlog van me af te zetten. Maar dan lees ik weer dat onze premier van plan is het Oekraïense volk toe te spreken op verzoek van Zelensky. Ik denk dat Zelensky onderschat is door velen. Eerst door zijn eigen volk en nu door de wereld.

Zelensky is een hele slimme man. Hij heeft een studie in Rechten gedaan maar is de ‘showbizz’ ingegaan als acteur en komiek. Er moest vast iets gebeurd zijn waardoor hij die keuze maakte. Voordat hij president werd had hij jaren de rol President gespeeld als acteur. Niet voor niets kan hij de hele wereld bespelen als een relatief nieuweling in de politieke arena. Een professionele acteur bestudeert alle relevante informatie om zijn rol overtuigend te laten overkomen. Voor zijn rol als president heeft hij zich vast verdiept in de geschiedenis, in alle politieke leiders en presidenten. Dus ook onze premier die al langer meedraait in Europese Unie. Hij kent zijn doelgroep en weet zijn publiek te inspireren, of negatiever gezegd: bespelen met sentimenten. Als vrouwen dat kunnen zit dat min of meer in het goed kunnen aanvoelen – een soort natuurlijke gave. Als mannen dat kunnen dan hebben ze het waarschijnlijk aangeleerd. Aangeleerd gedrag is weinig authentiek. Hoe dan ook, het feit is: hij kan inderdaad sterven door deze oorlog. Zelensky is de leider van Oekraïne. Het is vanzelfsprekend dat hij alles moet inzetten om zijn doelen te bereiken. Een oorlog vindt behalve fysiek, ook psychologisch en mentaal plaats.

Zelensky heeft strategieën uitgezet om EU en de EU burgers voor zich te winnen. Tegelijkertijd gebruikt hij het westen om Rusland zo hard mogelijk te treffen. Zijn masculiene gedrag spreekt mensen aan die kiezen voor ‘vechten’ in crisissituatie. En zijn feminiene gedrag spreekt landen aan die ‘vrede’ en ‘neutraliteit’ willen, of mensen die eerder kiezen voor ‘vluchten’. Hij beweegt zijn eigen volk, maar ook de mensen wereldwijd, om mee te vechten in de Oekraïense oorlog. Natuurlijk niet voor hen, maar voor de vrijheid en democratie. Met zijn oproep doet hij aan overtreding. Ik weet ook niet of het moreel correct is om ongetrainde burgers te betrekken in een oorlog. Niemand zegt daar wat van. Zelensky raakt daarmee wel precies de gevoelige snaar – mensenrechten – van Europeanen. Want als de burgers in scène komen, dan kan Poetin helemaal niets meer goed doen in de ogen van Europese Unie. Ook heeft Zelensky van begin af aan de rol van slachtoffer en hulpbehoevende gepakt, door steun en assistentie te vragen. Europeanen houden van een redder of helpende te zijn. Die dynamiek ontstaat dan ook zonder probleem. Wie gaat nou tijdens oorlog gesprekken voeren en actief bezig zijn op social media? Zelensky. Hij wil het internationale publiek beïnvloeden. Door elke dag te ‘bloggen’ of te ‘posten’, wordt hij de ‘influencer’ in deze oorlog. Iedere keer als hij zijn dankbaarheid uitspreekt over andere landen of andere leiders, betrekt hij de andere landen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De regeringsleiders kunnen niet terugkrabbelen en worden medeplichtig, lijnrecht tegenover Poetin. De hele wereld is getuige. Op sociale media kan Zelensky de feminiene kant laten zien, zoals dankbaarheid, verbindende kwaliteit etc. etc.. Hij maakt Poetin daarmee alleen nog kwader. Ook laat hij aan Europa zien tot hoever hij en zijn land kan gaan, om bij EU te horen. Daarmee streelt hij de ego van het westen. Want Oekraïne is bereid te sterven voor hun (democratische) waarden. Na aantal dagen probeert hij de EU lidmaatschap al binnen te slepen. Velen in westen zijn al geraakt door de strategieën van Zelensky. Niet voor niets maakte mevrouw von der Leyen die ene voorbarige opmerking. Wat was ik toen blij dat de meesten gewoon mannen zijn binnen EU, die beslissingsbevoegdheid hebben. Want niets is gevaarlijker dan werkende emotionele manipulatie. Mensen kunnen daardoor grote misstap of beslissing maken.

Ondanks alle mooie ‘verpakkingen’ gaat Zelensky en Oekraïne maar om één ding: zij willen vooruitgang en welvarend worden. Zelensky gebruikt de macht van het westen om de grote bedreiging - Rusland voor hen te elimineren. We kunnen niet zeggen dat hij berekend is. Want hij is de leider van Oekraïne en moet natuurlijk alles eraan doen om Oekraïne naar een betere positie te brengen. Hij heeft zo’n groot verantwoordelijkheidsgevoel dat hij bereid is zijn leven daarvoor op te offeren. In deze oorlog heeft hij alleen twee opties: leven of dood. Als hij toch dood moet gaan, heeft hij de harten van Oekraïens in ieder geval verenigd en versterkt, voor de uitdagingen die het land nog te wachten staat na de oorlog. Hij heeft ook een ‘statement’ gemaakt naar EU en de wereld toe. Rusland komt straks ook zwakker hieruit. Oekraïne zal even rust krijgen de komende jaren. En stel dat Zelensky deze oorlog kan overleven, wordt het band tussen EU en Oekraïne alleen maar beter. Dit komt ten goede van de lidmaatschap. Naast het feit dat hij de held van het land wordt. Dit maakt zijn verdere loopbaan als president enkel makkelijker; in de regering, bij de burgers en internationaal. Voor de wederopbouw van het land heeft dat zeker een positieve werking.

Mensen zien Poetin als een 'boef'. Poetin is ook bereid zijn reputatie en geld op te offeren voor iets waar hij achterstaat. We kunnen niet zeggen dat hij fout is. Politiek is niet een bezigheid  voor lammetjes. Ik sluit niet uit dat Poetin een extreem masculiene rol aan het spelen is. Hij doet alleen wat hij moet doen. De machtsverhouding in de wereld is gewoon te scheef gegaan de laatste aantal decennia. Mijn gevoel zegt dat hij niet de persoon is zoals hoe wij hem zien. Het kan zijn dat hij in een veranderingsproces zit of een persoonlijk slecht nieuws te verwerken heeft. Misschien heeft hij niet lang meer te leven. Daarom wilt hij nog een en andere 'repareren' voor zijn land, voor zo ver hij dat nog kan doen. Als iemand niet lang meer te leven heeft, dan zijn al die materiële dingen en ook reputatie niet meer van belang. Hij weet dat hij geen relaties meer hoeft te onderhouden voor later. Geld heeft hij straks toch niets meer aan. Poetin heeft alleen zijn levensmissie voor ogen en wilt die verwezenlijken.

Politiek bedrijven is meer dan standpunten verdedigen. Het is strategie maar ook authenticiteit. Zelensky en Poetin zijn beiden bereid te vechten voor hun land tot het laatste adem. Als dat niet authentiek vanuit het hart komt, kunnen ze mensen niet raken en mobiliseren. Zoals het geval was in Afghanistan: waarom zouden de soldaten verder strijden als de leider zelf al gevlucht is?

Zelensky was een clown en een acteur. Zelfs zijn eigen volk zag hem niet zitten. Tijdens oorlog is zijn ervaring de kracht en het wapen geworden. Juist door zijn ervaring als clown en acteur weet hij het maximale uit te halen voor zijn land. Als iemand die bereid is voor het land te sterven, heeft hij het ultieme bewijs geleverd: hij is niet een persoon die eigen belang voorop stelt. Wat kan hem nog tegenhouden straks als de leider van Oekraïne? Ik heb respect voor Zelensky en Poetin als leider. Want ze hebben karakter en persoonlijkheid met vele facetten en lagen. Ik zie een passionele leider die nergens voor terugdeinst. Ze gaan voor hun land en hun ideaal. Dit is hoe een leider hoort te zijn. Het vermogen om te incasseren en offers te brengen voor een hoger doel, voor het gemeenschappelijke belang. Dat zijn de waarden die Aziaten ook uitdragen.

Wij hebben allemaal onze rol of missie te volbrengen in het leven. Om dat te bereiken krijgen we vaak met mensen te maken die tegen ons zijn; mensen die ons oordelen of mensen die niet eens zijn met ons. Dat klopt. Want het leven en de missie hoort bij jou, en jou alleen. De anderen moeten zich bezighouden met hun eigen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.