We leven op de aarde. Nederland hoeft niet een paradijs te zijn

Gepubliceerd op 5 september 2021 om 14:52

Door de opmars van Taliban verwachten wij een nieuwe stroom vluchtelingen. Europa wilt de instroom beperken en vindt dat de landen in regio de vluchtelingen moeten opvangen.

Op een bijeenkomst van Verenigde Naties zou dat al ter sprake zijn gebracht. Onder andere China zou als buurland van Afghanistan, de vluchtelingen moeten opvangen. Ik las dat China verontwaardigd is daarover. Ten eerste is Amerika diegene die de ellende heeft veroorzaakt. Vervolgens worden de andere landen, die van te voren een en andere al zien aankomen, beboet daarvoor. China zei: door het toedoen van Amerika moet Europa al steeds vluchtelingen opvangen, met toename criminaliteit en onveiligheid in Europa als gevolg. China vindt dat er niet aan symptoom bestrijden moet worden gewerkt. Wij moeten Afghanistan als land helpen zelfstandiger en sterker te worden, en niet hun mensen opvangen. Als het goed gaat met dat land dan hebben de Afghanen ook geen behoefte meer te vluchten.

Ik denk dat China gelijk heeft. Zij spreekt natuurlijk vanuit haar eigen ervaring. Er zijn ook veel Chinezen gevlucht of verhuisd naar andere landen uit angst of voor een beter bestaan in het verleden. Nu dat het goed gaat met China, kiezen veel Chinezen die het westerse paspoort hebben opnieuw te vestigen in China. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom China zo veel investeert in Afrika. Als het goed gaat met de economie daar, dan hoeft men minder vaak de problemen oplossen voor hen, en vooral niet uit nood. Humanitaire hulp is operatie op het niveau van brandjes blussen. Sinds tien jaar wonen er veel Afrikanen in China. Daar kampen ze met problemen die veroorzaakt zijn door de immigranten, zoals Europa het ook kent. Net als in Amerika woont er in China groot aantal illegale immigranten. Door de grootte van het land kan China het probleem niet goed aanpakken. De gedachte van Chinezen is: stel dat het goed gaat met Afrika, dan gaan de Afrikanen vanzelf wel terug. Wie wil niet liever wonen in zijn of haar eigen land, met eigen mensen, cultuur en taal? We weten allemaal heel goed: China heeft Afrika niet nodig om beter te worden. Terwijl er veel complottheorieën gaande zijn over de motieven van China.

Volgens Taliban zouden ze steun krijgen van China en Rusland. Ik vraag me af welke steun. Ik denk namelijk niet dat die landen eens zijn met de terroristenbewegingen. Wat zou daar de achterliggende gedachten kunnen zijn van Rusland en China? Ik denk zelf: om kwesties bij de wortel aan te pakken en de opkomende problemen te voorkomen.

Eigenlijk is de zienswijze van Verenigde Naties best grappig. Heeft men ooit over nagedacht: Waarom kiezen de Afghanen of vluchtelingen voor Europa of Amerika, en niet voor China die dichterbij is? De vluchtelingen hebben immers zelf de bestemming geregeld en bepaald. Dat komt simpelweg door de reclame die de westerse landen gemaakt hebben voor zichzelf, maar ook de mond tot mond reclame die gemaakt is door de vluchtelingen die status hebben gekregen, of een mooi leven hebben kunnen opbouwen hier. Niemand (behalve onwetenden) gaat zijn familie achterlaten of zijn leven riskeren als een ‘gok’ niet de moeite waard is. Het is ook een grote investering voor de vluchtelingen om naar een ander land te ‘reizen’. Waarom zouden ze voor China kiezen? In China kun je alleen overleven met hard werken. Alle Chinezen werken hard, of je hoogopgeleid, baas bent of niet. Alleen mensen die bereid zijn hard te werken en flexibel zijn, zullen voor zo’n land als China kiezen. Dan liggen de kansen voor rapen. Lui zijn en kiezen voor het criminele pad, dan moet je wagen met je leven vanwege het strafsysteem daar. Amerika heeft een best streng immigratiebeleid. Het land is echter te groot om alles goed in controle te houden. In Europa is iedereen welkom. Elk Europees land heeft een eigen beleid, ene soepeler dan de andere. Als je op een juist moment asiel weet aan te vragen bij een bepaald land, dan heb je de verblijfsvergunning op zak. Vanaf dat moment ben je een vrije vogel in Europa of binnen EU.

Hier hebben wij de vrijheid en mogen altijd voor ons eigen belang kiezen, anders gaan de mensenrechtenorganisaties wel ‘piepen’. Hard werken is niet de standaard hier. Geen zin in werken? Er zijn  genoeg andere opties. Als je het hebben van veel geld belangrijk vindt, ga je het criminele pad op. De straffen hier zijn toch niet noemenswaardig. Anders kun je verhuizen of vluchten naar een ander land binnen EU, en een nieuw bestaan opbouwen. Als je ook nog aansluit bij een ondergrondse maffia of groepsbeweging, dan kan de politie jou ook niets meer maken. Ben je niet materialistisch en kan goed met minder leven? Dan heb je de prijs. Je mag levenslang inkomen ontvangen zonder hoeven bij te dragen aan de samenleving. Het is toch niet zo gek dat Nederland of Europa het favoriete toevluchtsoord is geworden?

Het wordt tijd voor Europa en Nederland het migratiebeleid goed onder de loep te nemen. Maak het vluchten niet te aantrekkelijk om vervolgens de bal door te spelen. Mensen die ervoor kiezen om geconfronteerd te worden met problemen, en die zelf geprobeerd op te lossen voor het land, zijn mensen die wij eventueel kunnen opvangen. Want dezelfde mentaliteit zullen ze blijven behouden waar ze ook mogen zijn. Mensen die kiezen om te vluchten wanneer er problemen zijn in hun land, zullen dat ook doen in het dagelijkse leven, in Afghanistan of in Nederland. Zouden de mensen die niet hun eigen land willen en kunnen helpen opbouwen wel bijdragen aan het land waar ze zijn gaan wonen uit nood?  Daar integendeel, Afghanen die achtergebleven zijn voor hun land en opstaan voor wat ze belangrijk vinden, zijn juist mensen die onze steun nodig hebben.  Wij moeten hen ondersteunen in het anders worden van het land. Hoe langzaam het ook mag gaan. Vredemissie die gefocust is op militaire aanwezigheid,  is helaas een kortetermijnoplossing.  De burgers daar lijden alleen maar meer onder, het land en de mensen daarin raken geïsoleerd van de buitenwereld, als wij niet op een neutrale manier met Taliban te maken willen krijgen. 

Europa en Nederland zijn massaal mensen met vlucht mentaliteit (dus vluchtgedrag) aan het opvangen in de afgelopen jaren. Is het gek dat de samenleving overbelast wordt? Wij willen hier zo graag mensen van buiten Europa helpen. Wij hebben hier totaal geen problemen, omdat wij in democratie leven. Om die reden importeren wij mensen die hulp nodig hebben of afhankelijk (willen) zijn. Wij hier in westerse landen bekijken het vanuit onze eigen bril: vluchtelingen zijn mensen die hun leven riskeren voor vrijheid en democratie. Of kunnen wij misschien ook zo zien: vluchtelingen willen hun leven riskeren voor wat ze denken te kunnen bereiken voor zichzelf. In Nederland zijn er ook genoeg mensen die liever 'vluchten' dan 'vechten'. Het merendeel van de ‘vechters’ zijn helaas ook weer mensen die liever vechten voor hun eigen belangen. Hoe de samenleving zich gaat ontwikkelen kan iedereen wel zien aankomen toch?

Het is ongetwijfeld lastig om de echte hulpbehoevenden te onderscheiden van mensen die misbruik maken van de goedhartigheid van de anderen. Met wetten en regelgeving kunnen wij niet alles dekken. De antenne daarvoor moet daarom ontwikkeld worden. Hoe dan ook, we willen zeker wel hulp blijven bieden aan mensen die de bescherming nodig hebben toch? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.