Het is een kunst om de corona democratisch te bestrijden

Gepubliceerd op 12 juli 2021 om 15:17

Het kabinet moet helaas weer wat corona maatregelen invoeren gezien het aantal stijgende besmettingen. Zoals altijd, weet iedereen het altijd beter. Persoonlijk vind ik best demotiverend om regeringsleiders te zijn in Nederland. Onder het mom van democratie doe je nooit goed als er beslissing genomen moet worden.

In Nederland zijn er veel mensen die geen verantwoordelijkheid nemen maar wel overal zeggenschap in willen hebben. Volgens mij is er sprake van een scheefgroei in de ontwikkeling van mensen en samenleving. Voor mensen die graag leren en de feedback serieus nemen, werkt deze maatschappelijke verschijnsel verwarrend. Gisteren sprak ik mijn zus. Zij maakte zich zorgen over de mening van aantal klanten over hun innovatief bestelsysteem. Ik zei tegen haar: “In Nederland heeft iedereen wel een mening klaar. Wat is tien negatieve feedback als recensie vergeleken met duizend andere klanten die niets over het bestelsysteem hebben gezegd? Sommige mensen hebben eenmaal tijd nodig om nieuwe dingen te leren en te accepteren.” De media wordt gebruikt voor negatieve geluiden. Positieve mensen laten te weinig van zich horen.

Ik moet niet aan denken dat onze politieke leiders de laatste zijn die in beweging komen of geen beslissingen durven te nemen omdat iets nog onbekend is. Stel dat zij diegene zijn die weerstand bieden tegen de noodzakelijke beslissingen of niet openstaan voor de zienswijze van verschillende partijen, dan staan wij niet waar we nu zijn. Het is volgens mij volkomen logisch dat ze kritiek krijgen over hun ideeën. De meeste mensen willen altijd eerst zien en dan geloven. Om iets te zien krijgen moeten wij het eerst doen. Als er geen beslissing genomen wordt dan wordt er toch niets uitgevoerd? Hoe kan men dan in een bepaald idee gaan geloven? Daarom moet de regering wel de macht hebben om iets door te laten gaan. Onze regering moet altijd voorop lopen met hun inzichten en acties, wat de rest van het land misschien nog niet aan heeft gedacht. Het land heeft tijd nodig om bepaalde boodschap te verwerken en ze uiteindelijk te doen. In noodsituaties is er soms geen tijd en ruimte voor dat proces. De leiders hebben als het goed is een totaal overzicht over het land terwijl alle anderen maar vanuit hun eigen oogpunt naar een kwestie kunnen bekijken. Dit vanwege het gebrek aan kennis en zicht op ontwikkeling op allerlei terreinen. Blind vertrouwen in de regering is soms nodig wanneer nood aan de man komt.

Ik las net in het nieuws dat tientallen topless vrouwen actie voeren in Berlijn voor recht op blote borsten. Dit is voor mij een voorbeeld van doorgeslagen democratie. Ik weet niet hoe de anderen naar die groep vrouwen kijken. Andersom hoef ik echt geen mannen zien die met ontblote onderlijf actie voeren. Er zijn vele manieren om je eigen mening op een positieve en acceptabele manier te laten horen. Wij leven in een democratische land. Zijn zulke acties echt nodig om je gezien en gehoord te voelen? Deze mensen houden geen rekening mee of wat ze doen ook gedragen wordt door de anderen in de samenleving. ‘Ik-gericht’ denken is echt niet meer van deze tijd.

Als ik terugkijk naar hoe Nederland de pandemie aangepakt heeft, kan ik alleen maar positief erover zijn. Natuurlijk vallen er doden en zijn er talloze spannende momenten. Er is zeker ruimte voor verbetering. Nederland heeft nooit in volledige ‘lock-down’ gezeten zoals de andere landen dat kennen. Wij hebben nooit ‘code zwart’ in het ziekenhuis hoeven in te voeren. Wij hebben geen lijken die wij niet kunnen ‘wegwerken’. Wij zijn goed voorzien van de benodigdheden. Wij hebben altijd de vrijheid behouden om naar buiten te gaan wanneer wij het willen. Wie zegt dat het openen van sportscholen, discotheken, restaurants, winkels noodzakelijk zijn voor onze vrijheid en gezondheid? Ze zijn noodzakelijk geworden omdat wij graag consumeren. Hun bestaan is nodig om de economie en welvaart staande te houden. Wij hebben ons afhankelijk gemaakt van hun bestaan. De andere landen hebben strengere maatregelen toegepast maar het dodenaantal of aantal besmettingen zijn niet minder door geworden. Straks zal Nederland ook vooraan staan met haar economische herstel. Veel Aziatische landen doen het nog beter maar kunnen wij niet echt mee vergelijken. Want hun systeem is anders zo ook de bevolking. Gezien het Nederlandse systeem en hoe de bevolking in elkaar steekt, heeft de regering voortreffelijk gedaan. De gevaren koers is constant. Wij zijn niet uit de slof geschoten met ad-hoc of onredelijke maatregelen. Dat heeft rust gebracht in het land. Enige wat veel onrust veroorzaakte waren die negatieve commentaren en protesten. Dat zijn in mijn ogen de stoorzenders.

Alle van dichtbij betrokken mensen, ministers, zorgpersoneel, overheidspersoneel, politie etc. etc. hebben nooit ervaring opgedaan in zo’n grootschalige pandemie, toch weten ze binnen zeer korte tijd alles in controle te krijgen en het best van te maken voor ons allemaal. Dat zijn de mensen op wie wij kunnen rekenen, nu en ook in de toekomst. Ik ben op recht trots op Nederland en haar inwoners.

Mijn landgenoten die graag aan zichzelf denken, de behoefte hebben om negatief te uiten, regels overtreden of de vaccinatieafspraken afzeggen na de aangekondigde maatregelen, op jullie ben ik ook trots. Want jullie durven jezelf te zijn en blijven trouw aan waar jij zelf voor staat. Door jullie zie ik alleen maar hoe mooi Nederland is. Want voor jullie is er ook een plek hier. Ik ben wel benieuwd of jullie dezelfde persoon kunnen blijven als jullie ergens anders moeten wonen. Al jaren vraag ik mezelf af: waarom zijn jullie niet positief over een land met leiders die jou accepteren zoals je bent? Of, waarom blijven jullie in Nederland wonen als jullie zo ontevreden zijn over het land, en misschien ook nog de mensen haten die daar wonen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.