Regelmatig krijg ik Chinese nieuwsberichten door via de whatsapp omdat ik daar een familie groepsapp heb zitten. Als Aziaten over hun familie praten dan is het altijd inclusief ooms, tantes, neven en nichten. Mijn familie zit dus verspreid over 4 continenten. Je kan je voorstellen dat zo’n groepsapp erg fijn is voor de oudere generatie om de nieuwtjes te delen vanuit hun eigen leefomgeving en in de taal die ze goed beheersen. Door de coronapandemie hebben zij ook ineens veel gemeenschappelijke onderwerpen erbij gekregen.
Ik lees veel in het Chinees maar volg niet het nieuws in China. Gisteren heeft mijn vader een interessant nieuws gedeeld op de groepsapp, over de ontwikkelingen van vaccins.
In het nieuws is verteld dat China 5 vaccins in ontwikkeling heeft. Drie van die vaccins zitten al in de fase om goedgekeurd te worden door WHO en CEPI. De ‘bestellingen’ zijn al geplaatst door 16 landen (Filipijnen, Chili, Indonesië, Turkije, Mexico, Pakistan, Argentinië, Egypte, Saudi Arabië, Brazilië etc.) wereldwijd. Er zijn nog tientallen landen waarvan de naam niet genoemd mogen worden. Omdat China zelf te weinig besmettingsaantallen heeft om het onderzoek te doen, hebben de producenten of ontwikkelaars samenwerking gezocht met de ‘ontwikkelingslanden’. Die landen zijn betrokken geweest bij het onderzoeksproces en hebben de cijfers en testresultaten zelf onder ogen gezien. Om die reden zouden ze alvast de ‘bestellingen’ hebben geplaatst in afwachting van de formele goedkeuring. Brazilië heeft een vaccin van China geregistreerd en gaat zelf produceren. De andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Honduras en Peru kunnen dan de vaccins inkopen bij Brazilië.
Volgens betrouwbare bronnen (de namen van sommige internationale organisaties ken ik niet in het Nederlands) hebben de ‘rijkere’ landen zoals Noord Amerika, Groot Brittannië, Australië, Canada, Japan en EU al 85% van de vaccins die op de markt beschikbaar zijn opgeëist. Al die landen hebben veel meer vaccins besteld in verhouding tot het aantal bevolkingen. Volgens de ‘bestellingen’ beschikt Canada over 8,9 vaccinatie prikken per persoon, Noord Amerika: 7,3 en Groot Brittannië: 5,7. Als de ontwikkelingslanden of ‘armere landen’ op de huidige productie moeten wachten, dan zijn ze in 2023 of 2024 pas aan de beurt. De vaccins van China kan het probleem – vaccins tekort wereldwijd - oplossen. China is van plan eerst 20 ‘ontwikkelingslanden’ de voorrang te geven. Drie van de vaccins hoeven niet in een hele lage temperatuur bewaard te worden, wat erg geschikt zijn voor de landen die warm klimaat hebben. Omdat China de vaccins ook laat produceren door het land zelf (in dit geval Brazilië), kunnen de kosten gedrukt worden voor landen die weinig geld hebben. Daarmee wordt ook tijdelijke werkgelegenheid, dus extra inkomen gecreëerd in dat land. Volgens een Spaanse woordvoerder is de slagingspercentage van een Chinees vaccin 98% bij een test onder een groep van 60 jaar of ouder.
Gezien er veel bronvermeldingen gedaan zijn in het nieuws, ga ik er vanuit dat bovenstaande wel enige waarheidsgehalte bevat. Mijn eerste reactie was: gelukkig woon ik in Nederland die tot ‘rijkere’ landen behoort. Onze regering zorgt ervoor dat wij tijdig de vaccins krijgen. Wij hoeven niet tot 2023 of 2024 te wachten en in tussentijd al die ellende om ons heen zien gebeuren zonder uitzicht. Daarna rees gelijk de vraag bij mij op: waarom hebben landen zoals Canada, Noord Amerika etc zoveel injecties opgeëist? Meer dan wat ze nodig hebben? Waarschijnlijk doen ze dat om het gevoel van onzekerheid af te kopen. Ik denk dat ze met het bestellen alleen rekening gehouden hebben met hun eigen behoefte, en niet de totale productie voor de besmettingsgevallen wereldwijd. Het lijkt erop dat er ook individualistisch geopereerd wordt op staatsniveau. In ons dagelijks leven merken wij dat ook; als wij altijd een goed inkomen hebben gehad dan weten wij niet hoe om te gaan wanneer de schaarste zich voordoet.
Daarnaast vind ik dat China wel wat complimenten verdient. Natuurlijk wint het land heel wat terreinen wereldwijd met het uitvinden van vaccins, zowel op financieel als op relatiegebied. Deze zet van China is wel een “win-win”. Zij haalt de ‘armere’ landen uit het vuur met haar actie. Bovendien is China groot genoeg om al die productie op zich te nemen. Toch kiest ze ervoor de productie door het land zelf te laten doen zodat de kosten gedrukt kunnen worden. In deze noodsituatie wanneer de vraag groter is dan het aanbod, kan China best de prijs omhoog stuwen. Hun vaccins hoeven immers niet in een hele lage temperatuur bewaard te worden, wat hen onderscheidt van de andere vaccins. Desondanks willen ze hun vaccins betaalbaar houden voor de ‘armere landen’. Ik denk dat China de behoefte aanvoelt en affiniteit heeft met de ‘ontwikkelingslanden’. Zij hebben immers ooit in dezelfde positie gezeten vanwege het armoedige verleden. China heeft het virus al onder de controle zonder vaccins, blijft aan de oplossingen werken en initieert samenwerking met de ‘ontwikkelingslanden’. Hoe kunnen die landen geen vertrouwen hebben in China en de ‘bestellingen’ afnemen bij haar?
Dit nieuwsbericht bevestigt ook mijn eigen theorie: we kunnen alleen de nodige betekenen als wij zelf voldoende bewapend zijn, en onze eigen omstandigheden onder controle hebben. Als zo’n grote land als China in ellende zit, dan kan het ontzettend mis gaan, wat vervolgens negatieve weerslag kan hebben op de hele wereld.
Een interessante vraag is: Hoe heeft China - met zo’n grote landoppervlakte en het fors aantal bevolkingen (ongeveer 1/5 van de gehele wereldbevolking) – van een ontwikkelingsland kunnen schoppen tot de Economische grootmacht? Welke wegen hebben ze bewandeld om deze groei te kunnen doormaken?
Reactie plaatsen
Reacties