Mensen wantrouwen is zo nu en dan nodig, maar hoe?

Gepubliceerd op 1 mei 2022 om 15:02

Behalve in het dagelijkse leven, waar kun je het meest mensen ontmoeten tegenwoordig? Ja online natuurlijk. Omdat afstand geen rol meer speelt, kun je daar uiteenlopende mensen ontmoeten die je normaal niet zou tegenkomen op straat, op werk of met uitgaan.

Veel mensen hebben behoefte aan ontmoetingen omdat ze op zoek zijn naar een partner. Datingapps of -websites zijn daarom erg populair geworden. Voor mij is de online omgeving een wereld naast de fysieke omgeving, waar ik me kan verdiepen in het fenomeen mens. Daar zijn er ook veel ‘markten’ actief. Ik wil altijd graag meer te weten komen over een nieuwe dienst op de markt. In dit geval praten wij over de datingmarkt. Toen die in opkomst was kon ik uitgebreid mijn ‘veldonderzoek’ doen op de websites of app. Langzamerhand moet men voor die diensten betalen. De sociale media wordt vervolgens ook een populair platform.

Waar een markt is, ziet men kans om meer geld daaruit te verdienen. Zo heb je ‘dating scams’. Op Nederlandse online datingapps of – websites krijg je in het slechtste geval iemand die niet serieus op zoek is naar een relatie, maar uit is op een fysiek avontuurtje zonder financiële verstrengeling. Maar internationaal zijn er ‘professionals’ die actief zijn op de datingmarkt om geld op te lichten. Onlangs is nog een documentaire op Netflix uitgebracht over ‘The Tindler Swindler’ van Israëlische afkomst die geld van veel vrouwen aftroggelt. Dit is natuurlijk maar één van de vele voorbeelden. Die beroepsoplichters begrijpen de behoeften van de vrouwen. Anders zouden er niet zoveel slachtoffers zijn wereldwijd. Wat maakt het dat vrouwen enorme bedragen uitgeven aan iemand die ze nooit persoonlijk hebben ontmoet?

Hoe zijn zulke praktijken begonnen? Voor zo ver ik weet is deze een markt geworden door de militairen. De militairen gaan op vredemissie en proberen romantische relaties te onderhouden op afstand. Het is fijn als je iemand hebt om ermee te praten in zware tijden. Eerst deden ze met brieven schrijven. Met de komst van internet is alles verplaatst naar de online omgeving. Militairen zijn populair bij veel vrouwen omdat ze helden zijn. Ook trekken ze aandacht van empathische vrouwen. Op een of andere manier krijgen mensen met slechte intentie daar lucht van. De foto’s van militairen worden gestolen voor neppe profielpagina’s op de sociale media.

De laatste jaren zie ik dat er steeds meer vervalste sociale media-accounts zijn met gestolen foto’s. Vervolgens krijgen wij een generatie van ‘niet-militairen’. Op die profielen wordt er meestal een blanke man met middelbare leeftijd weergegeven. Die mannen zijn succesvol met vooraanstaande positie. Het is toch niet logisch dat zulke mannen op facebook zitten voor een liefdespartner? Deze typen mannen hoeven alleen even te zwaaien dan komen er al massa vrouwen op hen af in dagelijks leven, vrijgezel of niet. Die valse accounts zijn daarom snel te herkennen. Ze zijn vaak nieuw aangemaakt. Hier en daar laten ze aantal voorbeeldige foto’s zien. En mensen die op de berichten reageren zijn eerder regel dan uitzondering, alleen maar vrouwen. Ik heb gehoord dat ‘dating scams’ praktijken een booming business is in Azië. Die worden gerund door ondergrondse maffia als een soort bedrijf. Er worden mensen ingehuurd om te chatten en vrouwen in de val te lokken. In Azië plegen sommige vrouwen daardoor zelfmoord. Niet omdat ze het geld kwijt hebben geraakt, ook omdat zij de pijn van een gebroken hart niet kunnen verdragen. 

Later komt aan het licht dat er veel Afrikanen zijn die vrouwen oplichten door een romantische verhouding te initiëren online.  Al die puzzelstukjes vallen op hun plek. Ten eerste zijn de meeste mannen niet zo van eindeloze ‘sweet talk’. Ja, online hoef je natuurlijk alleen maar te praten. Vrouwen worden overladen met lieve woorden en oeverloze aandacht. Daarom kunnen ze niet meer helder nadenken. Ze geloven in wat ze graag willen zien: die persoon houdt echt van mij. Ten tweede, er zijn weinig mannen die denken aan het geld van de vrouwen. Veel van ze zullen eerder het criminele circuit ingaan om veel geld te verdienen.  Emotioneel ontwikkelde mannen zullen ook niet bewust of onbewust de anderen misbruiken. Zo te zien zijn de Afrikaanse oplichters slim. Ze mikken precies op de sterkte en zwakte van de moderne vrouwen, en gebruiken daar moderne technologie bij. Veel vrouwen tegenwoordig (buiten Afrika) hebben geld maar missen de aandacht, of is hun emotionele behoefte niet vervuld. Dus onderschat nooit het kunnen van een andere; zakelijk gezien hebben de Afrikanen een gat in de wereldmarkt ontdekt.

Aantal jaren geleden heb ik een bericht op Instagram ontvangen. Het profiel heeft mijn interesse gewekt, vanwege mijn familie in Amerika. Die persoon is een man van Vietnamese afkomst die in Amerikaanse Marine zou zitten. Tijdens de frequente chatsessies in het begin vertelde hij dat hij op missie was. Ik voelde dat iets niet helemaal klopte. Hij ging nooit ergens diep op in. De situaties die hij schetste over zijn ‘dienst’ riepen vragen op. Als ik door vroeg bij sommige onderwerpen dan zei hij dat iets hem te veel pijn doet en daarom liever niet erover wil praten. Zijn levensverhaal is ook dramatisch. Toen hij kind was waren beide ouders overleden door een auto-ongeluk. Hij was geadopteerd door de priester en is opgegroeid in de kerkomgeving. Hij heeft weinig vrienden en heeft twee hondjes. Verder wist hij heel weinig te vertellen over zijn leven in Amerika. Ik vroeg naar zijn woonplaats in Amerika. Die plaats ken ik namelijk. Hij ging ook niet erop in. Hij kent de namen van Vietnamese gerechten niet. Zijn taalgebruik is anders dan de doorsnee-Amerikanen. Het is erg verdacht allemaal. Bij mij ging het belletje hard rinkelen toen hij een keer aangaf dat zijn telefoon kapot is en daarom een tijdje niet met mij zou kunnen chatten. Van mijn familie weet ik dat het Amerikaanse leger heel goed is voorzien. Ik proefde dat hij hoopt dat ik een nieuw mobiel zou kopen voor hem. Toen ging ik zijn profielpagina onderzoeken. Hij heeft wel 700 volgers maar die zijn allemaal mensen met een Afrikaans uiterlijk. Zelfs een zwarte Amerikaan zou niet alleen maar ‘zwarte’ volgers hebben denk ik dan. Tussen de ‘zwarte’ volgers zitten er wat profielen bij van Aziatische vrouwen, en geen Aziatische mannen. Daarmee trok ik de conclusie: het kan een Afrikaanse oplichter zijn. Ik vond het nog interessanter en was benieuwd wat hij nog meer uit de kast gaat trekken.

Om achter de waarheid te komen ging ik hem af en toe testen. Als ik hem tegensprak dan gaf hij gelijk toe om geen ruzie met mij te krijgen. Hij kon bijvoorbeeld ook veel dingen die ik verteld had niet herinneren. Dat kan kloppen. Oplichters zijn meestal met aantal vrouwen tegelijk aan het chatten. Ik ging geen een keer in op zijn hints maar bleef wel aardig en beleefd. Op een gegeven moment nam hij steeds minder vaak contact op. Zijn profiel werd ook heel lang niet meer vernieuwd. Dat bevestigde weer mijn vermoedens. De gestolen foto’s zijn waarschijnlijk beperkt beschikbaar. Omdat hij een keer in de zoveel tijd mij een berichtje stuurt en vraagt hoe het met mij gaat, heb ik steeds de twijfel of hij echt een ‘scammer’ is. Ben ik misschien toch te wantrouwig naar mijn medemens toe?

En ja, na anderhalf jaar sporadisch contact van zijn kant, komt de aap opnieuw uit de mouw. Een paar dagen geleden vraagt hij mij hem aan een ‘calling card’ te helpen omdat hij niet met zijn telefoon kan bellen naar zijn dochter die hij zo erg mist. Ten eerste heeft hij nooit met mij over een dochter gehad. Ten tweede is dit verhaal zo onlogisch, als hij echt een Amerikaan is. Maar ik blijf netjes en stel vragen zoals: waarom vraag je hulp van mij, iemand die je niet persoonlijk kent? Ook, ‘Is het normaal voor jou om geld te vragen van vrouwen?’ Hij kan niet rondpraten en haalt op een gegeven moment de laatste troef te voorschijn om mijn ‘zwakte’ te raken: ‘That’s not fair. I do help people when I’m in the right position. I’ll say I’m a philanthropist.’ Gedurende dat ‘bewerkingsproces’ zouden veel mensen allang met hem zijn meegegaan omdat sommigen echt geraakt kunnen worden door zijn verhalen. Hij weet namelijk op de knoppen te drukken waar men persoonlijk gevoelig voor is.

Velen van jullie zullen denken: waarom neem ik jaren tijd om met zo’n persoon in contact te blijven? Ten eerste kost het mij geen tijd om iemand met rust te laten. Ook wil ik niet zomaar iemand ‘unfriend’ of blokkeren. Het kan kwetsend zijn. Ten tweede: ik kan niet 100% met zekerheid zeggen dat al mijn vermoedens kloppen. Hij heeft namelijk niet 100% gelogen, dan weet ik zeker. Stel dat ik hem blokkeer, zou deze persoon alleen maar verder gaan met zijn pogingen bij andere vrouwen. Ik hoop dat deze man stilstaat waarom ik hem netjes blijf behandelen en niet blokkeer ondanks dat ik misschien al weet dat hij leugens heeft verkondigd. Hij mag over na denken: Zijn mensen die hij als doelwit ziet inderdaad de slachtoffer of prooi zoals hoe hij het in zijn hoofd heeft?

Gezien zijn afwisselende manier van doen denk ik dat hij steeds geprobeerd heeft mij anders te benaderen. Hij gelooft natuurlijk heilig in zijn overtuiging en inschatting na een grondige analyse over mijn profiel op de sociale media.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.