Sobere december maand, here I come!

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 18:05

Ik heb vrij van mijn werk tot het nieuwe jaar. Normaliter ben ik de koffers aan het inpakken. De volgende dag zit ik dan in de vliegtuig op weg naar een verre bestemming om van de zon te genieten. Dit jaar heb ik oorspronkelijk plan om een maand lang in Florida te vertoeven. Erg jammer dat dit niet door kan gaan. En wat moet ik doen zoveel weken thuis zonder te werken?

Eigenlijk ben ik een persoon die heel goed thuis kan blijven. Ik kan me prima vermaken in mijn eentje. Dit was mij niet opgevallen totdat ik een keer een rondreis maakte samen met een collega. Zij merkte dat op. Wij gingen actief erop uit maar als wij eenmaal in de hotelkamer waren, konden wij gewoon iedere voor zich bezig zijn in dezelfde ruimte, zonder ons bezwarend te voelen.

In dagelijks leven doe ik een dag in de week standaard niets. Niets bedoel ik met geen afspraken plannen buitenhuis. De dag breng ik door zonder naar de klok te kijken met de instelling: niets moet en alles mag. Ik merk dat ik zo’n dag nodig heb om vol met energie aan de nieuwe werkweek te beginnen. Zoals de meeste mensen heb ik een volle agenda, ook in mijn vrije tijd. De laatste jaren heb ik geprobeerd te matigen om zo mijn energie beter te balanceren.

Ondanks dat ik een bezig bijtje ben, kan ik ook non-actief de dagen doorkomen zonder me te vervelen. Wat doe ik dan? Gewoon surfen op de internet en hier en daar wat informatie lezen kan mijn dagen al uitstekend vullen. Ik heb altijd wel iets wat ik nog niet weet maar graag wat meer te weten willen komen. Door internet is de informatie in andere talen of over andere landen erg toegankelijk geworden. We kunnen thuis zitten en de wereld binnen handbereik hebben. Internet en pc hebben ons leven in deze coronapandemie ook erg vergemakkelijkt.

Heb je dat ook? Ik kan bijna niet meer voorstellen hoe mijn leven eruit zag zonder internet. Vroeger ging ik boeken lezen om mijn honger naar kennis en informatie te stillen. De bibliotheek en boekhandel waren mijn meest favoriete plekken. Sinds de internet er is, lees ik bijna geen boeken meer. Terwijl ik nog heel veel ongelezen boeken thuis heb liggen. In Hong Kong ging ik als kind elke dag naar de bibliotheek in de zomervakantie. Ik leende 3 boeken (geen dunne) en las ze binnen 1 dag. De volgende dag ging ik weer voor 3 nieuwe boeken. Zo gek was ik op het lezen. Ik ben nu helaas een boeken verzamelaar geworden in plaats van een lezer. Een gewoonte wil ik echt nog steeds heel graag afleren: niet naar de ipad grijpen maar een boek. Het lijkt alsof dat ik steeds minder geduld heb om een boek uit te lezen en graag kies voor de snelle en kortbondige informatie op internet.

In deze lange december maand heb ik voorgenomen de gewoonte – boeken lezen – opnieuw te praktiseren. Er zijn geen verleidingen buitenhuis waar ik me bezig kan houden. Die focus met het lezen van een boek moet ik nu wel terug kunnen vinden. Ik hunker naar dat gevoel van vroeger: dat je zo diep in een boek zit en het gevoel krijgt in een cocon te zitten, in een andere wereld die gecreëerd is door het boek. Je vergeet te eten, drinken en iedereen om je heen. De tijd staat stil. Het boek en jij zijn gewoon één geworden. Ik weet niet of dit gevoel hetzelfde is als wanneer mensen over hun passie praten. Maar als iets of iemand jou zo’n bijzonder gevoel geeft, dan zou je wel diep geraakt moeten zijn van binnen toch?

Een andere voornemen van mij is: ik ga voor het eerst olieverf schilderen thuis, zonder begeleiding. Hopelijk lukt het mij een compleet schilderij af te maken, helemaal alleen. Ik heb namelijk de neiging een schilderij onafgemaakt op zij te zetten wanneer ik niet tevreden ben met wat ik gedaan heb. Dankzij de steun van mijn leraar heb ik tot nu toe al die mooie schilderijen kunnen maken. Nu komt het moment dat ik mezelf op proef wil stellen. Door mezelf wat uitdagingen te geven wordt deze saaie december maand vast veel spannender.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.