Alleen ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ werkt

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 11:59

Na Amerika is de pingpong wedstrijd tussen EU en China ook van start gegaan. Ze gaan elkaars mensen op een zwarte lijst zetten. Ik maak me zorgen over de situatie. Vooral omdat Nederland ook begonnen is met het meedoen aan het politieke spel. Met machtsstrijd (vroeger was het oorlog) wint er uiteindelijk niemand mee. Burgers zijn altijd diegene die slachtoffers worden van de strijd.

Ik krijg iedere keer een treurig gevoel als ik een nieuws over ‘China vs Nederland’ te zien krijg. Hoewel ik zelf nooit naar China ben geweest en voel me niet expliciet verbonden met de Chinezen in China, toch krijg ik een heel onprettig gevoel bij als Nederland weer iets doet tegen China. Dit misschien omdat ik beide landen en culturen goed ken en begrijp. Ik zie hoe het misverstand is ontstaan en hoe de situatie kan escaleren als men niet oplet. Daarnaast maak ik me zorgen over mezelf, mijn familie en de Chinezen in Nederland. Zou Nederlandse overheid ons ook op een bepaalde manier behandelen straks? Zonder te informeren of te begrijpen ons gelijk een stempel geven voor iets wat bevooroordeeld is? Dit gebeurt helaas al in werksituatie. Ik denk dat alle Nederlanders met een etnische afkomst dezelfde zorgen delen. Bijvoorbeeld wanneer de Islam weer het onderwerp wordt in het nieuws of toen de politici hun uitlating deden over Erdogan. Ik ben bang dat er een moment komt dat ik moet kiezen tussen mijn afkomst en mijn paspoort. Het wordt voor mij een pijnlijke keuze tussen ‘biologische moeder’ en ‘adoptie moeder’. Straks word ik ook nog een ‘wees’ die niet erkend wordt door beide ‘moeders’. Ik ben bang dat ik straks als vijand word gezien door mijn buren, collega’s, vrienden of familie/geliefde. Mijn angst is nu realistischer dan ooit door de ‘Asian hate’ in Amerika. Trump was begonnen met de machtsstrijd tegen China en daarbij de interne oorlog geregisseerd tegen de Amerikaanse Aziaten. Dit kan ons ook overkomen hier in Nederland. Zal ik dan ook beschermd worden in de naam van mensenrechten? Er zijn 14% Nederlanders met niet-westerse migratieachtergrond in Nederland. Wat als deze groep mensen continu onveilig moet voelen in Nederland vanwege de slechte relatie tussen Nederland en hun moeder- en vaderland?

Nederland, kijk goed hoe China het steeds heeft gedaan. Het maakt niet uit wat Europa of Amerika doet, China kiest alleen voor een defensieve strategie. Het is altijd een andere land diegene die begint met aanval of kritiek. Daarna geeft China pas exact dezelfde behandeling terug. Ziet Europa of Amerika nog steeds niet wat haar eigen aandeel is in de strijd tegen China? Daarnaast, zie je China ooit bemoeien met het beleid of hoe intern bij andere landen gaat? Ik geloof niet dat Amerika of Europa het perfect doet in hun eigen land. China heeft tegenwoordig voldoende macht om hardop te praten. Waarom doet ze dat niet? Wat zou Nederland vinden als China bemoeit met de ineffectieve coronamaatregelen, of het aantal corona doden in Europa? We zijn hier vast ook onmenselijk bezig geweest. Daarom moesten zoveel mensenlevens daarvoor opgeofferd worden om de nodige lessen te leren. China heeft recht van spreken omdat zij zelf de corona goed onder controle heeft. Toch kiest ze ervoor Europa in haar waarde te laten zonder oordeel. Waarom ziet Europa dat niet? Bovendien oefent China alleen positieve invloed uit. In plaats van te bemoeien wat andere landen wel of niet horen te doen, investeert ze en zoekt ze samenwerking op met daadkracht, op allerlei manieren. China werkt aan situaties waar de andere (arme) landen ook profijt van kunnen hebben. Er wordt gewerkt aan relaties en ‘goodwill’. Zij gebruikt geen macht om angst aan te wakkeren oftewel andere landen op hun plek te zetten. Dat sommige landen zelf de angst en onzekerheid voelen en China als een bedreiging zien, is niet iets wat China zelf in de hand heeft.

Over de oeigoeren, als buitenstaanders kunnen wij nooit precies weten wat de waarheid is. Gezien de ontwikkelingen in de laatste jaren in Nederland, weten wij allemaal hoe vreselijk en onbetrouwbaar de media en wandelgangen verhalen zijn. De politici hebben dat zelf vaak ook aan den lijve moeten ondervinden. Onder de mom van ‘vrijheid van meningsuiting’ zijn alle vormen van respect, normen en waarden verloren gegaan zonder dat men weet wanneer zij weer eens de grenzen van anderen hebben overschreden. We nemen gewoon aan wat er gezegd en geïnterpreteerd is, over onszelf en over de anderen, en gaan daarop acteren. Staan mensen wel stil bij hun eigen woorden en acties? En daarmee de invloed op de anderen, in dit geval de internationale betrekkingen, of de gevoelens van burgers in eigen land? Wie is nota bene in eerste instantie met de strafmaatregelen begonnen? En waarover? Waarom vindt men dat hun eigen actie meer te rechtvaardigen is dan die van een andere? De conclusies die Nederland getrokken heeft over China naar aanleiding van de sanctielijst belicht de zelfoverschatting en onwetendheid van sommige mensen. We zien toch allemaal wat arrogantie met Amerika heeft gedaan?

De oeigoeren die hun verhalen doen, zijn vergelijkbaar met de asielzoekers die alles uit de kast halen om harten te winnen. Ze willen immers toegelaten worden in Europa. Die verhalen hoeven niet 100% de feiten te bevatten. China heeft de oeigoerse moeders gescheiden van hun kinderen. En, Trump heeft ook exact hetzelfde gedaan onder zijn zerotolerancebeleid. Bij een foto van een Amerikaanse detentiecentra in Texas waar kinderen ook moeten verblijven staat er een hele vriendelijke tekst bij met maar een keer het benoemen van het woord ‘mensenrechten’. Mensenrechten gaat over mensen. Die hoort niet als wapen ingezet te worden om vriendschap mee te sluiten voor eigen belang. Laten wij vooral niet met twee maten meten. Waarom heeft EU nooit haar meningen geuit over de mensenrechten kwesties in Amerika? Waarom werd het thema mensenrechten niet ter sprake gebracht toen Chinezen tegen slaafloon moesten werken? Komt dit door dat het te belangrijk is voor de rijke westerse landen om goedkoop te kunnen consumeren?

Bovendien, het is wel frappant dat wij wegkijken bij de problemen in ons eigen land en wel de energie steken in het bemoeien van wat de anderen doen in hun land. Misschien is het makkelijker om met de vinger naar anderen te wijzen of over anderen te praten, dan zelf onze eigen problemen daadwerkelijk aan te pakken of op te lossen. Gezien al die grote verborgen problemen in Amerika moeten wij bekennen dat Amerika geen voorbeeld meer voor Europa moet zijn. Als Nederland mee blijft doen met de EU in strijd tegen China, dan vrees ik dat Nederland haar eigen positieve identiteit langzaam gaat verliezen. Wilt Nederland de volger zijn in EU? Een leider weet namelijk hoe belangrijk verbindend werken is. Verbinden is anders dan netwerken. Netwerken doe je meestal met het doel en eigen belang voor ogen. Echte leider of verbinder ziet het grote plaatje en de samenhang. De wereld heeft verbinders nodig maar niet mensen met blinde vlekken die de afstand tussen mensen en landen steeds groter maken. 

Sommige acties van Amerika scheppen onrust wereldwijd. Is dit ook wat Nederland wilt en hoe Nederland zelf in de wereld staat? Europa is haar eigen positie aan het doen wankelen. Want China heeft altijd een hoge pet op van Europa. Niet vanwege de economie maar vanwege hoe de mensen zijn en de leefstijl. Ik denk dat China best geschrokken en teleurgesteld is in Europa. Wat zij nu te maken krijgt is niet wat zij verwacht heeft. China heeft nu geen andere keuze dan te leren en het gedrag te kopiëren van haar ‘idolen’. Als Nederland van harte wilt dat China vooruitgang boekt in bepaalde thema’s, dan moet zij zelf het voorbeeld zijn. Woorden, vooral de negatieve, is niet een gereedschap dat werkt in China. China reageert op grensoverschrijdende gedragingen en bevooroordeelde uitspraken. Nederland is toch een land van ‘uitpraten’? Waarom aanvallen met kritiek in plaats van rustig praten met elkaar op een beschaafde manier? Wie van ons is bereid te luisteren naar iemand die hem de les voorleest terwijl die persoon zelf onmenselijk of onbetrouwbaar overkomt? Gelooft Nederland echt in dat uitoefening van macht of samenzwering, de manier is om China te onderdrukken?

Behandel de armen en kwetsbaren in het land goed en verbeter hun positie in de samenleving, dan kan Nederland met de werkelijkheid laten zien waar mensenrechten echt voor staan. Wedden dat China de eerste zal zijn die in de rij staat om bij ons te komen kijken hoe dat precies werkt?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.