Personeelstekort heeft met het vertrouwen te maken, en niet met geld (deel 2)

Gepubliceerd op 3 september 2023 om 12:35

In de wereld van georganiseerde misdaad zijn er niet slechts één, maar meerdere criminele organisaties actief. Soms werken ze samen met andere organisaties in Hong Kong en andere landen. De politie staat voor de uitdaging om met deze complexe situatie om te gaan. Terwijl de bovengrondse wereld zich richt op wetten, diploma's en individueel geluk, trekt de ondergrondse wereld individuen aan die waarde hechten aan vertrouwen en saamhorigheid. Getalenteerde mensen die in de veranderende samenleving niet de erkenning vinden die ze verdienen, vinden hun plek in de onderwereld. De leiders van deze criminele organisaties hebben zich letterlijk omhooggewerkt, met aantoonbare resultaten in de vorm van uitbreiding organisatie, rijkdom en volgelingen. Ze worden vrijwillig gevolgd en gerespecteerd.

De rijkere en machtigere mensen hebben vaak bescherming nodig van de politie, gezien de bedrijvigheid van deze omvangrijke onderwereld. Het is de taak van de politie om de verwachtingen van de gehele samenleving waar te maken, zowel die van de rijken en machtigen als die van de armen en kwetsbaren. In een klein 'land' als Hong Kong vinden criminele activiteiten vaak plaats om de hoek. Het grote verschil tussen rijk en arm, gevoed door kapitalisme, vergroot de verleiding voor minderbedeelden om deel te nemen aan het criminele circuit. Zoals hoe het bij een collectieve cultuur hoort, handelen mensen vaak niet voor zichzelf. Ze streven naar een beter leven voor hun familie of naasten.

Om de kopstukken van criminele organisaties aan te pakken, worden veel infiltranten en undercoveragenten ingezet. Alleen de meest bekwame agenten worden geselecteerd vanwege het hoge risico dat ze lopen. Hogere posities binnen het politiekorps nemen soms deel aan gevaarlijke operaties om zo de teamgeest te versterken en het vertrouwen van het team te vergroten. Of je nu een straatagent, verkeersagent of inspecteur bent, tijdens je dienst kun je vaak levensgevaar lopen. Om de beste prestaties te leveren, hanteert de politie een beleid van diversiteit en inclusie, zowel intern als extern. Dit is essentieel om de interne tekortkomingen of zwaktes aan te vullen die anders niet kunnen opboksen tegen de snelle ontwikkeling van de ondergrondse wereld.

Criminelen opereren altijd in groepen met intelligente ‘koppen’ achter zich, en ze zijn uitgerust met zware wapens. Het is niet ongewoon dat burgers worden geconfronteerd met vuurgevechten op straat. De politie is getraind om foutloos te functioneren en te opereren, waarbij het voorkomen van letsel bij burgers tijdens arrestaties van het grootste belang is. Alleen met het beste en meest bekwame personeel kan de politie criminelen in topvorm effectief bestrijden. Politiemensen moeten niet alleen cognitief intelligent, analytisch en fysiek in topconditie zijn, maar ook de psyche van hun tegenstanders begrijpen. Vanzelfsprekend moeten ze emotioneel intelligent zijn. Hun passie voor de samenleving en medemensen moet groot genoeg zijn om hun angst voor eigen onveiligheid, gevaar en dood te overwinnen.

In Hong Kong zijn undercoveroperaties perfect georganiseerd binnen het politiekorps. De uitgezonden undercoveragenten kunnen vertrouwen op bescherming en samenwerking gedurende hun jarenlange activiteiten in de onderwereld. Ze staan er tijdens hun operaties alleen voor, waarbij het contact met familie en vrienden wordt verbroken. Als een operatie mislukt door fouten binnen het korps, zal niemand meer bereid zijn om zo'n gevaarlijke rol als undercoveragent op zich te nemen; wat het voor de politie bijna onmogelijk maakt om zeer competente criminelen te vangen.

Het is verontrustend dat undercoveragenten in Nederland zelfmoord plegen. Misschien moeten er strengere selectiecriteria worden toegepast. Werken er wel genoeg allround ‘toppers’ binnen het politiecorps? In een recente politieactie die ik heb gezien, leek de politie angstig en aarzelend. Er waren relatief veel 'vrouwelijke' agenten aanwezig. Wat is de meerwaarde van dat aantal 'vrouwelijke' agenten in een mogelijk vuurgevecht? Dit om het bestaan van het diversiteit- en inclusiebeleid aan te tonen? Bovendien ontbrak een duidelijke leidinggevende van hoge positie. De plaats delict was niet afgezet en veel mensen stonden gewoon van dichtbij te kijken en te filmen. Dit lijkt te wijzen op de uitdagingen waarmee de Nederlandse politie intern te maken heeft. Eén ding is zeker: de bescherming van burgers lijkt niet voldoende gewaarborgd. Deze politiemensen hebben getroffen met de slappe en amateuristische criminelen hier. In Hong Kong gaan ze waarschijnlijk niet overleven.

Bij het bekijken van de toenemende complexiteit van criminele activiteiten in Nederland, lijkt het erop dat het land het tempo niet kan bijbenen. Er wordt vaak te veel vertrouwd op technologie en er is te veel nadruk op denken en praten, in plaats van grondige en proactieve actie te ondernemen. Het onderscheppen van drugs alleen is niet voldoende. De leiders van criminele organisaties moeten worden vervolgd, in plaats van hun leven te genieten in landen als Dubai of Spanje. De gehele structuur van deze organisaties moet worden ontmanteld. De politie in Hong Kong heeft als doel om criminaliteit vanaf de basis te bestrijden.

In Nederland krijgen we echter het volgende beeld te zien: criminelen die gedreven zijn door passie en toewijding aan hun organisatie, tegenover een traditioneel ambtenarenapparaat dat tracht medewerkers aan te trekken en te behouden met salaris, dat bijna stilstaat in zijn ontwikkeling. Veel capabele Nederlanders kiezen er niet voor om voor overheidsinstanties te werken, omdat integriteit of de betrouwbaarheid bij ambtenaren soms tekortschiet, zoals blijkt uit klachten en bezwaren van de burgers, en schandalen in het nieuws. Een ander voorbeeld is het veelvuldig lekken van informatie uit de regering, wat ten goede komt aan de media en journalisten.

In de kern gaat het om de kwaliteit en passie van mensen die anderen inspireren, wat vervolgens positieve impact heeft op hun omgeving en medemensen. Dit beïnvloedt niet alleen de effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsvoering van een organisatie, maar is essentieel voor elke functie en rol in de samenleving. Of het nu gaat om uitvoerende functies die direct contact hebben met burgers of om functies die achter de schermen werken; leidinggevenden, adviseurs en ondersteunend personeel moeten in staat zijn om problemen op te lossen voor hun collega's en te vertrouwen zijn voor zowel hun collega's als de burgers.

Natuurlijk zijn er personeelstekorten in alle landen met concurrerende economie, ook in Hong Kong. Het verschil is dat de tekorten daar voornamelijk voorkomen in de private sector, zoals de bouw, logistiek, financiële en horeca-industrie. De lichte toename van tekorten in de zorg en het onderwijs wordt helaas veroorzaakt door emigratie. Westerse landen proberen oplossingen te vinden voor problemen die ze zelf hebben veroorzaakt, ten koste van andere landen. Zij doen dat door arbeidsmigranten aan te trekken. Zo hebben het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld ervaren zorgmedewerkers en leerkrachten weggekaapt uit Hong Kong met hun (gewijzigde) migratiebeleid.

Er zijn tal van oorzaken voor de personeelstekorten in de Nederlandse publieke sector. Geld is maar een daarvan. 

<<<  Terug lezen 'Personeelstekort heeft met het vertrouwen te maken, en niet met geld' (deel 1)'  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.