Een wereldmacht word je niet op goed geluk

Gepubliceerd op 26 maart 2023 om 19:02

Er schijnt licht aan de horizon. China en Rusland praten over het Chinese vredesplan. Deze uitkomst is volgens mij een logische stap. Het einde van oorlog is in zicht.

China heeft strategisch inzicht. ‘Timing’ is ontzettend belangrijk in zulke impactvolle gebeurtenis. Ieder land dat voor een neutrale positie kiest heeft oog voor het lange termijn effect. Het gaat hier niet eens om het belang betreffende geld of relatie. Als alle landen aan de kant van het Westen staan, zal er nooit tot een bemiddeling kunnen komen. Met wie kan Poetin praten als hij niemand meer heeft om te vertrouwen op het wereldtoneel? Wie kan nog tussenin komen als Poetin niet openstaat voor een gesprek? Hij gaat natuurlijk niet praten met een Franse, Duitse of Amerikaanse president nadat wat NAVO Rusland, en hem persoonlijk hebben aangedaan. Er zijn vast ook redenen waarom Poetin niet ingaat op andere bemiddelende pogingen, zoals die van Turkije. Veel landen, onder andere China, moeten al die negatieve oordelende uitspraken van bijvoorbeeld Nederland ‘slikken’ of ‘incasseren’: mensen of landen die niet verder weten te kijken dan de oorlog die gaande is.  

Hoe dan ook heeft Nederland de juiste positie ingenomen. Oekraïne moet gesteund worden in het proces, voordat er een einde kan komen aan de oorlog. Vanwege de grootte en de macht van ons land, moeten wij op een lijn staan met NAVO en Europa. Wij kunnen allemaal wel iets vinden van onze rol. De realiteit maakt dat wij geen andere keuze hebben dan te doen wat we doen. Ik weet zeker dat Zuid-Korea en Japan ook een neutrale positie zouden hebben gekozen als zij geen bondgenoten zijn geweest van NAVO. China en Rusland kunnen Nederland zelfs begrijpen. Alleen het Westen zelf mist vaak het totale plaatje en staat met een verkeerd oordeel klaar.

Waarom is de ‘Timing’ nu goed? Zowel het Westen, Rusland en Oekraïne zijn aan het einde van hun latijn. Welke wapens kan het Westen nog leveren zonder te leiden tot een oorlog? Rusland wil al met het kernwapen aan de slag. De legers van zowel Rusland en Oekraïne kunnen niet langer meer verder. Alle partijen hebben baat bij als de oorlog beëindigd wordt. Wij kunnen de anderen niet van hun gedachten doen veranderen. Maar als alle partijen dezelfde willen, dan is het voor China een ‘inkoppertje’. China hoeft minimaal in te spannen voor een positieve uitkomst. De vertrouwensrelatie met Poetin hoeft China niet nu pas eraan te werken. Ik hoop echter dat Oekraïne ook kan leren ‘incasseren’. Niets is belangrijker dan het land te herbouwen en zijn volk een stabiel leven terug te geven. Het verloren grondgebied stelt weinig voor gezien de grootte van het land. Ook hoop ik dat zowel Zelenski als Poetin geleerd hebben van deze oorlog. Nog steeds geloof ik niet dat Poetin zomaar uit niets bij Oekraïne is binnengevallen. Zelenski heeft toen vast iets gedaan waardoor Poetin impulsief is gaan reageren. 

Laten wij leren uit de dynamiek tussen Zelenski en Poetin. De laatste jaren is VS China steeds aan het uitdagen op allerlei manieren. Tot nu toe heeft China een defensieve houding aangenomen. Als China op een dag besluit om aan te vallen, dan moeten wij ook niet vreemd staan opkijken na dit decennia durende proces. De recentelijke heisa over TikTok is volgens mij overtrokken. Ik zie weinig verschil tussen TikTok, Instagram of Facebook. Waarom als Amerikaanse bedrijven aan data verzameling doen dan is er geen sprake van probleem? En als een privaat Chinees bedrijf dat geregistreerd staat op Britse Kaaiman Eilanden, hetzelfde doen voor zakelijke doeleinden, dan is het een foute boel? De onzuivere intentie van VS ligt gewoon dik bovenop. Dat Chinees bedrijf heeft behalve de vestigingsplaats, geen enkele binding met China. De 'CEO' is een geboren Singaporees die gestudeerd heeft in London en Boston. Hij is getrouwd met een Amerikaanse Taiwanese en woonachtig in Singapore. Heeft VS geen vertrouwen in China, of vooroordelen over iedereen met een Chinees uiterlijk?  

Ik weet ook niet hoe VS aan het bericht ‘wapenlevering van China aan Rusland’ komt. Rusland kan altijd het verzoek om extra wapen neerleggen bij andere landen. Zoals Oekraïne dat ook doet bij NAVO. Waarom zou Oekraïne dat mogen doen en Rusland niet? Wie vertoont hier dictatoriale trekken? Het is ook aan China zelf te beslissen wat hij doet. In plaats van een bevestiging over wapenlevering krijgen wij in het nieuws een foto of video te zien over het overhandigen van vredesplan. Opnieuw is er sprake van desinformatie die verspreid is in het voordeel van VS, tegen China. In de huidige tijdperk hoeft desinformatie niet eens van Amerikaanse Inlichtingendienst of regering vandaan te komen. Daarom moeten wij met z’n allen alert op zijn; om te voorkomen dat de Derde Wereldoorlog plaatsvindt dankzij onszelf.

Een land bestaat uit heel veel mensen. De meningen van mensen hoeven niet die van de regering te vertegenwoordigen. Ik vind het best grappig om te lezen wat de Chinese ambassadeur schrijft naar aanleiding van het verbod van ASML export. Hij zit gewoon Nederlandse manier van doen te imiteren. Waarschijnlijk verblijft hij te lang in Nederland en probeert zich te integreren, of denkt hij door wijze van communiceren over te nemen dan zal hij serieus genomen worden. Zijn uitspraak komt zo gekunsteld en onnatuurlijk over. China kan beter uitleggen waarom hij iets doet, in plaats van het gedrag van een andere klakkeloos over te nemen. Dit maakt voor de anderen slechts lastiger te begrijpen. 

Wat ook heel bijzonder is: op tv hoor ik voor de zoveelste keer over repressie en controle in China. Tegelijkertijd delen de Chinezen zelf die ervaring niet. Wij hoeven enkel te zien hoeveel Chinese toeristen en studenten jaarlijks buiten China te vinden zijn. Volgens mij kijken sommige Nederlanders naar het nieuws over corona demonstratie, en gaan onbewust een lijntje leggen met de China in Mao-tijdperk. Waarom worden demonstraties in het Westen geïnterpreteerd als democratisch recht en vrijheid van meningsuiting? En als er gedemonstreerd wordt in China, dan wordt dat geassocieerd met repressie en controle? Ik snap dit niet echt. Misschien heeft de wereld stilgestaan voor sommige Nederlanders. Maar China is totaal anders geworden vergeleken met vijftig jaar geleden, inclusief het Chinese Communistische Partij zelf.

Aan de andere kant is het ook moeilijk voor te stellen voor ons die in een klein kikkerlandje wonen, waarom China toch strakker geregeerd moet worden. De chaos die wij hier te maken krijgen met daarbij horende impact door de gegeven vrijheid, kan zo’n immens land als China niet veroorloven wegens de mate van verveelvoudiging. China werkt liever aan preventie. Het Westen laat zich leiden door desinformatie, gedraagt zich daarnaar en laat de boel escaleren. Achteraf wordt er pas gehandhaafd en gestraft.

Gelukkig is Nederland klein. De impact van ons land, ook de negatieve, zou minder groot zijn op de wereld dan zo’n land als China. Wij kunnen chaos en ongeregeldheden nog toestaan hier. China is bewust van zijn rol en houdt rekening met het grote geheel: door zich te beteugelen en koest te houden. Als wereldmacht heeft VS namelijk al alles laten zien hoe het niet moet: van bestorming parlement, misbruik maken van het rechtssysteem (TikTok), het provoceren met desinformatie tot destabiliseren van economisch en financieel systeem wereldwijd.

Wereldmacht zijn betekent ook het boegbeeld zijn. Enig het laten zien van spierballen is niet meer van deze tijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.