Het einde van de oorlog kan in zicht zijn

Gepubliceerd op 9 oktober 2022 om 17:09

Op de media wordt er veel gezegd over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne; dat het jaren zal gaan duren. Mensen zijn druk bezig kritiek te leveren over de grootheidswaanzin van Poetin. Laat mij hier ook maar even mijn versie van verhaal vertellen.

In de strijd tussen Rusland en Oekraïne zijn we een belangrijke partij vergeten, namelijk de Russische maffia. In Nederland noemen wij zulke groeperingen georganiseerde misdaad. Veel mysterieuze gebeurtenissen in Rusland kunnen op hun conto geschreven worden, zoals de oligarchen die zelfmoord plegen. De werkwijze van maffia is dezelfde, overal op de wereld. Ze zijn echt niet alleen bezig met drugs of het smokkelen van mensen. In Rusland, mede vanwege het militaire verleden van de maffia, bemoeien ze ook met de economie en politiek. Ik zou daarom niet verbazen dat de Russische en Oekraïense maffia samenwerken om het conflict tussen Rusland en Oekraïne aan te wakkeren. Want Rusland zou niet zomaar Oekraïne binnenvallen. Er zijn waarschijnlijk leden van Russische maffia in de omgeving die Poetin hebben beïnvloed. In het begin van de oorlog kwam Poetin toch paranoia over? Tijdens de oorlog zouden veel gruwelijke daden verricht zijn door Russische legers. Wie zegt dat er geen infiltranten zijn binnen de Russische legers die de boel opjutten om foute dingen te doen? Het doel is om de haat tussen het westen en Rusland te verharden. Dit kan kloppen omdat de Russische maffia afstammeling is van Sovjet-Unie. Doordat de infiltranten van binnenuit onrust aan het zaaien zijn, krijgen wij een Russisch leger te zien dat niet zo sterk is zoals wij het dachten. Over de Nord Stream gas sabotage zou ik hetzelfde zeggen. De maffia doet er alles aan om de relatie tussen het westen en Rusland te ruïneren achter de schermen. Door het westen te wantrouwen gaat Poetin acties ondernemen ter verdediging van zijn land. Als ieder land tegen Rusland is, dan gaat Poetin rare sprongen maken als een kat in het nauw. Alle scenario’s zijn uit gekomen zoals de maffia in hun planning heeft. Wedden dat Poetin oprecht niets weet over het neerhalen van vlucht MH17? Want het kan één van de acties van Russische maffia zijn om een bom te leggen onder de internationale relaties.  

Poetin krijgt van alles de schuld, ook van het westen. Het maakt niet uit hoe goed hij geprobeerd heeft te doen als president. Niemand kijkt naar de vooruitgang die Rusland geboekt heeft na zijn aantreden. Om al die dagelijkse kritiek aan te kunnen, en niet te hoeven voelen, is hij gewend te denken vanuit positiviteit. Op een gegeven moment krijgt hij ernstig gezondheidsprobleem. Het is algemeen bekend wanneer iemand ineens slecht nieuws te horen krijgt, b.v. terminaal ziek zijn, zou er persoonlijkheidsverandering kunnen optreden. In de ogen van buitenstaanders zou Poetin veranderd zijn als persoon en daarom onberekenbaar. Mijn verklaring is: mannen zijn masculien en rationeel opgevoed. In de periode waarin aangrijpende gebeurtenissen plaatsvinden, bijvoorbeeld diagnose krijgen over een ziekte, kan hij zijn eigen emotie – de angst- niet meer negeren. Omdat hij nooit geleerd heeft met heftige emotie om te gaan, komt de angst gepaard met paranoia en daaruit voortkomende acties. Een leider die de ratio even niet paraat heeft, kan beslissing nemen met desastreuze gevolgen.

Mijn inschatting is dat de oorlog niet lang meer hoeft te duren als alle betrokkene partijen de juiste weten te doen. Poetin is weer bij zijn verstand en heeft geen ambitie om Oekraïne verder te veroveren.  Op tv zie ik dat zijn gezicht en uitstraling positief zijn veranderd. Iedereen is boos over de annexatie van vier regio’s. Terwijl dit een stop teken kan zijn van Poetin om de oorlog te staken. Door de focus op de uitspraak over nucleaire wapens etc., missen we de kansen die er liggen om het einde van de oorlog te bespoedigen. Het westen maar vooral Amerika slaat iedere keer een masculiene taal uit en blijft reageren op een uitspraak die Poetin gedaan heeft in februari 2022. We hebben geen vertrouwen en handelen vanuit angst en zelfbescherming. Eerlijk gezegd, de vier regio’s zijn niets gezien de landoppervlakte van Oekraïne. En waarom zouden ze tot Oekraïne en niet tot Rusland moeten behoren? De manier waarop ze bemachtigd zijn valt niet goed te praten. Echter, hoe heeft Oekraïne die vier regio’s ooit tot zijn bezit gekregen in het verleden?

Wij moeten achteraf blij zijn dat sommige landen, zoals India en China, een neutrale positie hebben ingenomen ten opzichte van Rusland. Anders zou Poetin geen gesprek met hen willen voeren. Landen die een neutrale positie hebben gekozen zijn strategisch beter onderlegd in conflictsituatie. Nederland mag juist geen neutrale positie kiezen omdat wij een klein land zijn binnen Europa en een lid binnen NAVO. Daarom moeten wij strategisch ook een bepaalde positie innemen door voor één partij te kiezen. Tijdens het gesprek tussen China en Rusland op 15 september 2022, heeft Xi Poetin de spiegel voorgehouden. Dat vermoed ik. Over de beruchte behandelingen van Amerika of van het westen, kan China een boek over schrijven. Xi heeft allemaal voorbeelden opgesomd naar Poetin toe, en ook hoe China telkens gehandeld heeft. Na jaren hard werken en incasseren is China nu in staat de positie van Amerika in te lopen. Een oorlog kost enkel mensenlevens, en komt nooit ten goede van de bevolkingen. Poetin kan het advies van China om te stoppen met de oorlog niet in de wind slaan. Want het huidige succes van China bewijst al dat Xi gelijk heeft. Voordat Poetin alles heeft kunnen verwerken, kondigt hij op 21 september 2022 de gedeeltelijke mobilisatie aan. De uitkomst daarvan is goed te volgen in het nieuws. Door de onrust in het land is Poetin toch nog goed gaan nadenken (ook zijn collega’s. Nergens op de wereld heeft een regeringsleider de absolute macht, zoals het westen dat graag beweert.) over wat Xi gezegd heeft. Het besluit is: door de annexatie van vier regio’s in Oekraïne op 30 september 2022, hoopt Rusland het hoofdstuk af te kunnen sluiten.

Tijdens de toespraak ter gelegenheid van annexatie heeft Poetin twee belangrijke boodschappen overgebracht. Hij benoemt toch aantal voorbeelden van wat het westen gedaan heeft bij China? Ik neem aan dat Poetin niet opeens in de geschiedenis van China is gaan duiken. Zulke verhalen heeft hij van Xi gehoord. Door ze te vertellen staat hij bewust stil bij het feit dat hij ziet wat het westen gedaan heeft, maar kiest ervoor om niet meer aan de dynamiek mee te doen. Hij spreekt eindelijk uit wat hem dwars zit al die jaren, onder andere via de geschiedenis van China. Voor een masculiene persoon is het lastig openlijk te erkennen wat hij of zijn land zelf eronder te lijden heeft gehad. De intentie om de oorlog te staken heeft hij zeker. Hij zegt namelijk dat hij bereid is om te onderhandelen, als Zelensky de annexatie van vier regio’s erkent. Volgens mij is dat niet een te veel gevraagde eis. Die regio’s zijn ooit van Rusland geweest. Daarop eist Zelensky een andere president om mee om de tafel te zitten. Zo onderhandelen masculiene mannen inderdaad. Chinese Xi heeft al zijn deel gedaan, op de manier die bij hem past. Nu moet een andere feminiene man tussen beide komen. Voor Europa moet de onderhandeling vooral ook over de gaslevering gaat. De vraag hier is: wil Europa nog steeds tijdelijk of gedeeltelijk gas van Rusland ontvangen de komende jaren? Wie is de geschikte tussenpersoon? Want, nu hebben we de juiste ‘timing’.

Wat goed is om te weten: als Rusland en andere landen over het westen hebben, dan doelen ze eigenlijk op Amerika. West-Europa wordt telkens erbij betrokken omdat 'zij' achter Amerika aan hobbelt. Om die reden krijgen we steeds de rekening gepresenteerd van wat Amerika veroorzaakt heeft in het verleden. Over de hele wereld staat men niet negatief tegenover (West-)Europa. China zeker ook niet. Daarom is de komst van European Political Community noodzakelijk. Europa moet een eigen gezicht en identiteit krijgen, los van Amerika. In deze ‘community’ kunnen veel paden op langzame tempo vereffend worden richting het vormen van een complete functionerende Europese Unie. Het proces kan namelijk decennialang gaan duren.

Ik geloof dat elke regeringsleider van oorsprong echt het goede wil doen voor zijn of haar land, en de wereld. Soms hebben ze de tijd nodig en de juiste mensen om zich heen, om zichzelf te kunnen (her)vinden wanneer ze weer eens afgeleid zijn door de omgeving met slechte invloed. Wij moeten de macht en tegenmacht niet zoeken in mensen die hetzelfde willen. Terwijl alle landen op de wereld elkaar met vinger zitten te wijzen en wantrouwig elkaar tegemoetkomen, krijgen de ondergrondse maffia’s hun zin om de bovengrondse wereld te heersen.  New York is bijvoorbeeld de favoriete ontmoetingsplek of het vluchtoord voor maffia’s uit het oosten én het westen. Daar kunnen mensen namelijk makkelijk illegaal verblijven zonder enig probleem; zolang je maar geld hebt. De overheid daar vindt dat de burgers veilig moeten kunnen voelen met een eigen wapen in huis. Amerika is geen voorbeeld voor Europa of Nederland. Want we hebben een andere missie. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.